Így szárnyalhatnak jövő év végén is a részvények

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Noha a történelmi tapasztalatok arra utalnak, hogy az idei látványos emelkedéseket további izmosodások követhetik, a probléma az, hogy a statisztikai adatok szerint ennek az ellenkezőjére is szinte pontosan ugyanakkora esély van.
Vágólapra másolva!

Pontosan 65,5 százalék esély van arra, hogy jövő decemberben az amerikai részvénypiacok magasabban állnak majd, mint idén decemberben. Ez számos befektetőnek lehet örömhír, tekintve, hogy a részvények idén váratlanul erős évet produkáltak. A probléma az, hogy sokan nem veszik figyelembe, ez az esély akkor is ugyanúgy fennállna, ha 2017-ben a részvények borzalmasan szerepeltek volna – írja a MarketWatch elemzése.

A történelmi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a megelőző naptári év teljesítménye önmagában nem befolyásolja érdemben, miként alakul a következő évben a piac.

Történelmi esélyek

Ezt támasztja alá az az adatsor, amely a Dow Jones Industrial Avarage mutató történelmi szereplését követi az 1896-os indulástól. Az azóta vizsgált 119 naptári év során a részvénypiac 78 alkalommal erősödött, ami 65,5 százalékos arányt jelent. Ha azt nézzük, hányszor fordult elő, hogy egy emelkedő év után ismét emelkedés jött, az arány 65,4 százalékos, vagyis lényegében ugyanazt a számot kapjuk.

Nem az előző év határozza meg a részvénypiac teljesítményét Forrás: 123rf.com

A nagy kérdés tehát az, hogy miért tűnik úgy,

az amerikai részvénypiac lényegében teljesen érzéketlen azzal kapcsolatban, hogy mi történt a megelőző évben.

Lawrence Tint, a Quantal International kockázatelemző cég elnöke úgy látja, mindez a hatékony részvénypiacok működésének tudható be. Egy ilyen piac teljesítménye ugyanis a jövőre előrevetített hozamokon alapul, és nem a múltbéli teljesítményen.

Érmék és kilátások

Napjainkban azok az adatok igazán érdekesek, melyek azt mutatják, mi történik a részvénypiaccal, ha a megelőző évben több mint 20 százalékot izmosodott – a Dow ugyanis 2017-ben december közepéig közel 25 százalékot erősödött. A történelmi tapasztalatok itt is azt mutatják, hogy tulajdonképpen ugyanakkora esély van arra, hogy a következő évben emelkedni vagy zsugorodni fog a piac.

Vagyis ha csak a statisztika alapján döntünk,

nagyjából úgy kell gondolkodnunk, mint annak, aki érméket dob föl.

A kérdés tehát az, mennyi az esély arra, hogy például ötször egymás után fej vagy írás lesz az eredmény.

Következésképpen a pesszimisták és az optimisták egyaránt igazolhatják a saját véleményüket, noha az elemzés szerzője, Mark Hulbert hangsúlyozza, a részvénypiac csak rövid távon hasonlítható az érme feldobáshoz. A lényeg viszont az, hogy aki pusztán az idei év amerikai részvénypiaci teljesítménye alapján kíván biztos ítéletet alkotni a jövő év alakulásáról, az a történelmi tapasztalatok alapján rossz úton jár.