Fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreán

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai válságról Vancouverben tárgyaló országok képviselői szerint fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreán, hogy elálljon atomfegyver-fejlesztési programjától.
Vágólapra másolva!

- mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden az egynapos tanácskozáson.
A politikus főként Kínától és Oroszországtól kérte, hogy szigorúan tartsák be az ENSZ Észak-Korea ellen hozott szankcióit. A két országot nem hívták meg a találkozóra.

Az egyformán gondolkodó államok nevében kijelentette: "egységesen azt üzenik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy

nem fogadunk el atomfegyverrel rendelkező Észak-Koreát".

A vancouveri konferencián olyan államok külügyminiszterei vesznek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban.

A szankciók maradnak

A japán külügyminiszter arra intette a világ országait a tanácskozáson, hogy ne hagyják magukat becsapni Észak-Korea legutóbbi, a dél-koreai téli olimpia előtt indított "mosolyoffenzívájától".
"Még nincs itt az ideje a szankciók enyhítésének, vagy Észak-Korea megjutalmazásának" - mondta Kono Taro.

- jelentette ki. A dél-koreai külügyminiszter elismerte, hogy az Észak-Koreával felújított tárgyalások "jelentős első lépésként" értékelhetők a két Korea között kapcsolatok helyreállítása felé, de ő is figyelmeztetett, hogy

Észak-Koreának még meg kell mutatnia, hogy szándékában áll teljesíteni a kötelezettségeit a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Kijelentette: "amíg Észak-Korea a mostani útvonalát követi, a szankciók maradnak".

Az amerikai és a kínai elnök telefonon egyeztetett

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök reményét fejezte ki, hogy megváltozik Észak-Korea magatartása.

A két politikus telefonon beszélt egymással, és erről a Fehér Ház közleményt adott ki. A kommüniké szerint Trump és Hszi üdvözölte a Koreai-félszigeten újrainduló párbeszédet és reményét fejezte ki, hogy ez bátoríthatja Észak-Korea "romboló szándékú" magatartásának megváltozását. Donald Trump ugyanakkor megerősítette, hogy

továbbra is maximális nyomásgyakorlással kíván élni,

annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezze magát a félsziget atomfegyver-mentesítése mellett. A telefonbeszélgetésben az amerikai elnök kitért az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi deficitre is, amelyet "tarthatatlannak" nevezett.