A magyar bérek nőnek idén a leggyorsabban

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
A brit szakszervezeti szövetség előrejelzése szerint 2018-ban a magyar fizetések növekednek majd a leggyorsabban a világ fejlett gazdaságait tömörítő OECD tagországai közül. A 4,9 százalékos idei bérnövekedés nagyon alacsony infláció mellett valósul meg, ráadásul a gazdaság hatékonyságát is javíthatja.
Vágólapra másolva!

A brit intézet szerint a magyar bérek növekedését csak más közép-európai országok, például Lettország, Lengyelország, Csehország és Szlovénia közelítik meg.
Érdekesség, hogy

Nyugat-Európában a fizetések ehhez képest alig nőnek, sőt, Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában még csökkennek is.

A legtöbb nyugati ország várható bérnövekedése azonban még az egy százalékot sem éri el.

Forrás: statista.com

Béremelés, mint orvosság

„ A jelentős béremeléssel kapcsolatban indokolatlan a versenyképesség drasztikus romlásáról beszélni” – nyilatkozott az Origónak György László, a Századvég vezető közgazdásza, a Neumann János Egyetem docense.

Hozzátette, hogy

György László, a Századvég vezető közgazdásza, a Neumann János Egyetem docense Forrás: PT/Tomipurger.Com

A docens szerint a külföldi cégek lehetőségeikhez képest a hazaiaknál is kevesebbet fizetnek a dolgozóknak, azaz e cégeknél a bérarány alacsonyabb.

Gyenge szakszervezetek

„A minimálbér aktuális emelése az egyik legjobb eszköz a bérarány növelésére, és arra, hogy a munkaerő nagyobb szeletet vívjon ki a megtermelt jövedelemből" – tette hozzá Oláh Dániel. A Neumann János Egyetem tudományos munkatársa szerint

A bérek emelkedése ráadásul javíthatja a gazdaság termelékenységét és segíthet kitörni az alacsony-bér modell versenyképességi csapdájából" – fogalmazott a szakértő. A közgazdászok, akik a Neumann János Egyetem Makronóm nevű gazdasági rovatának tagjai, egyetértettek abban, hogy

a bérnövekedés kormányzati támogatása nem csodaszer, de olyan orvosság, amihez a magyar gazdaság régóta nem jutott hozzá.

A bérnövekedés viszont akkor lesz fenntartható, ha az nem drasztikus, hanem dinamikus bár, de fokozatos.