Jár-e éjszakai pótlék a társas vállalkozónak a volán mögött?

havazás, utak
Pécsudvard, 2018. február 3. Egy kamion halad az M60-as autópályán Pécsudvard közelében 2018. február 3-án. A havazás veszélye miatt a fél országra első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az olvasói kérdés így szólt az Adózóna.hu-n: Egy bt. főállású tagja, ügyvezetője, fix fizetéssel (ezidáig), ha saját maga vezeti a cég kamionját hosszú úton, jár-e neki éjszakai pótlék?
Vágólapra másolva!

Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt a kérdésre. Eszerint a cég ügyvezetője a létesítő okirat alapján lehet megbízási vagy munkaviszonyban is a céggel, ami alapján ellátja a feladatait.

A megbízási jogviszonyra a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezései nem vonatkoznak, így a bérpótlék szabályok sem.

Amennyiben viszont munkaviszonyban van a cégével, akkor a fenti törvény alapján a bérpótlék szabályokat is követni kell.

Munkaviszonyban a társas vállalkozónak is jár a bérpótlék Forrás: MTI/Sóki Tamás

Eszerint: "a munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.

A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár.

Éjszakai munkavégzésnek nevezzük a 22–06 időtartam közötti munkavégzést, amennyiben legalább az egy órát eléri."