Vágólapra másolva!
Óriási magyar sikerrel folytatódott szombaton a V4 Future Sport Festival a BOK csarnokban. Szirtesi Gábor, alias Gabinho ugyanis előbb nagy meglepetésre megnyerte az Xbox One konzolosok versengését, majd a végső fináléban többszáz magyar szurkoló biztatása mellett a PS4-en diadalmaskodó lengyel ellenfelét is legyűrte a FIFA18-játékban.

A rendezvény második napján a FIFA18, valamint a League of Legends játékok legjobbjai szálltak harcba a dicsőségért, meg persze a nem mindennapi pénzjutalmakért. A belépés korhatára ezen a napon 14 helyett 12 év volt, ennek köszönhetően a pénteki napnál jóval több fiatalt lehetett felfedezni a vendégek között.

Szombaton is sokan voltak kíváncsiak a V4 Future Sport Festiválra Forrás:Csudai Sándor - Origo

Ezúttal is megérte kilátogatni a BOK-csarnokba, hiszen a versenyek mellett számtalan aktív és passzív program közül válogathattak az érkezők. Az Esports Arénában a reggeli megnyitót követően a LoL játékosok foglalták el a színpadot, a New Sports Arénában pedig a FIFA18 bajnokság alsó- és felsőági elődöntőit, valamint döntőit rendezték.

Bár a mérkőzésekre is sokan voltak kíváncsiak, a legnépszerűbb helynek ezúttal is a Gaming Arena bizonyult, ahol a különböző gamer cégek kiállítóstandjai és az ott kipróbálható megannyi szoftver egész nap lázban tartotta a résztvevőket.

Üres helyeket elvétve lehetett találni a szimulátorok előtt Forrás: Csudai Sándor - Origó

Szombaton rendezték az esemény cosplay versenyét is, így a csarnokot ellepték a jelmezekbe öltözött rajongók is, akik boldogan fotózkodtak bárkivel.

A cosplay verseny indulói is örömmel próbálták ki a táncolós játékokat - osztatlan sikert aratva Forrás: Csudai Sándor - Origó

A Sports Arena szintén népszerű volt, rengetegen próbálták ki a falmászást, a lasertaget, a teqballt, a mászófalat és a Honvédségi kiképző akadálypályát.

A laserteg nagyon népszerű volt a vendégek körében Forrás: Csudai Sándor - Origó

De térjünk vissza a versenyekhez. A League of Legends elődöntőiben a cseh eSuba könnyedén verte a szlovák xD csapatát, a lengyel Illuminar pedig sajnos szintén simán a magyar RIFT együttesét, így a két győztes jutott az esti fináléba. A döntőben egyértelműen a nagyobb nevű lengyelek számítottak a favoritnak, ám az első és a második háborút is a csehek nyerték, így egy diadalra kerültek a torna megnyerésétől. Az Illumanar a következő körben összeszedte magát, és szépített, a negyedik játékot azonban egy maratoni csatát követően ismét az eSuba nyerte, így a V4 első LoL-trófeája és a bajnoknak járó 150.000 euró is Csehországba került.

A League of Legends győztes csapata, a cseh eSuba Forrás:Csudai Sándor - Origo

FIFA-ban szerencsére izgulhattunk a magyarokért, már csak azért is, mert Xboxon a már pénteken is remekül játszó Molnár Gábor, vagyis Gabo és Szirtesi Gábor (Gabinho) is továbbjutott a csoportból, ráadásul egymás ellen kezdtek. Az oda-visszavágós párharcból Gabinho jött ki győztesen, így ő került a felső ágra, Gabónak pedig az alsó ágról kellett megpróbálnia döntőbe verekednie magát. Az elődöntőket mindkét honfitársunk sikerrel vette, így

az Xbox One fináléjában magyar házidöntőt rendeztek.

A DVSC Esport csapatát erősítő Gabo azonban ott sem tudott visszavágni, Gabinho remek játékkal győzött, így ő került a nagydöntőbe.

Ellenfele a lengyel Riptorek volt, aki a PS4-esek mezőnyét gyakorlatilag megsemmisítette, a csoportmeccseket és az egyenes kieséses szakaszt is figyelembe véve egyetlen döntetlen kivételével minden meccsét megnyerte.

A FIFA18 nagydöntőjét Riptorek (b) és Gabinho vívta egymással Forrás: Csudai Sándor - Origó

A nagydöntő szabályai értelmében az oda-visszavágós párharc egyik meccsét Xbox-on, a másikat Play Station 4-en játszották és az összesített eredmény alapján hirdettek győztest. Az első találkozót Xboxon Gabinho nyerte, a vártnál azonban nehezebben, 4-3-ra, így volt félnivalója, hogy mire lesz képes PS4-en. Feleslegesen, ott ugyanis 4-2-re nyert a konzol bajnoka ellen, összesítésben tehát 8-5-ös különbséggel hódította el a trófeát, valamint a győztesnek járó 40.000 eurós fődíjat.

„Egyelőre nem fogom fel és nem is hiszem el, hogy ez megtörtént – nyilatkozta Gabinho a meccs után az Origónak.

Ha ugyanis az utolsó meccsemen a 83. percben nem lövök gólt, tovább sem jutok a csoportból és nem is lettem volna érdekelt szombaton."

Szirtesi Gábor, alias Gabinho és az elhódított V4-trófea Forrás:Csudai Sándor - Origo

Gabinho győzelme azért is kuriózum, mert a 18 éves budapesti fiú nem tagja semmilyen esport csapatnak, edzője sincs és riválisaihoz képest szinte alig gyakorol.

A győzelem és a trófea mellé hatalmas pénznyeremény is járt, a játékosnak azonban egyelőre fogalma sincs, mit kezd majd a milliókkal.

Szirtesi "Gabinho" Gábor Forrás:Csudai Sándor - Origo

„Hihetetlen ez az egész, mivel az esélytelenek nyugalmával érkeztem ide, még csak nem is gondolkoztam azon, mit vennék a nyereményből. Meg kell, hogy nyugodjak egy kicsit, egyelőre úgy érzem magam, mintha álmodnék, de nagyon nem szeretnék felébredni."

Vasárnap is szurkolhatnak magyarokért a kilátogatók, hiszen a Clash Royale-ban Acsi és PatrikingX veti bele magát a küzdelmekbe, illetve színpadra lépnek – pontosabban mondva gép elé ülnek – a Counter Strike: Global Offensive legjobb négy csapata közé bejutott meghívott sztáregyesületek: a FaZe Clan, a Mousesports és a HellRaisers is.