Európa Liga: előrehozott döntőt rendeznek a négy között

fbl Horizontal
This photograph taken on April 13, 2018, shows the UEFA Europa League Trophy ahead of the draw for the semi-finals round of the UEFA Europa League football tournament at the UEFA headquarters in Nyon. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Pénteken délben Nyonban dőlt el, hogy Arsenal-Atlético Madrid és Marseille-Salzburg meccseket rendeznek majd az Európa Liga elődöntőiben.

Csütörtök este alakult ki az Európa Liga elődöntős mezőnye, ezek alapján négy csapat, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Marseille és a Red Bull Salzburg várhatta az UEFA központjában, Nyonban a sorsolást, pénteken délben.

Kis emlékeztető:

A sorsolás előtt az Arsenal francia csatára, Alxendre Lacazette elmondta, mindent meg fog tenni, hogy "hazai" pályán szerepelhessen majd az Európa Liga döntőjében, ahol a családja és barátai is élnek. A finálénak Lyon ad majd otthont 2018. május 16-án.

Az sem mellékes szempont, hogy az Európa Liga győztese a következő Bajnokok Ligája kiírásban is automatikusan a csoportkörbe kerül. Arra, hogy alanyi jogon, azaz a bajnokságból kivívja ezt a jogot, az Arsenalnak van jelen állás szerint a legkevesebb esélye.

A sorsolásban a helyszínen a franciák korábbi védője, Éric Abidal segédkezett, aki volt a Monaco, a Lyon és a Barcelona játékosa is. Abidal az EL-döntő hivatalos nagykövete.

Éric Abidal nem kegyelmezett Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Abidal az alábbi párosításokat húzta ki:

Arsenal-Atlético Madrid Marseille-Red Bull Salzburg

Mindkét párosítás esetében az elől szereplő csapat kezd hazai pályán. Az első mérkőzéseket április 26-án rendezik Marseille-ben és Londonban, a visszavágókat május 3-án játsszák Salzburgban és Madridban.

A francia és az osztrák csapat ősszel azonos csoportban szerepelt az EL-ben. Salzburgban a házigazdák győztek az izraeli Munas Dabbur találatával, Marseille-ben pedig gól nélküli döntetlent játszottak. Az Arsenal és az Atlético eddig csak egyszer találkozott egymással: 2009 nyarán az Emirates Cup elnevezésű felkészülési tornán a házigazda angol csapat nyert 2-1-re, mivel Andrej Arsavin duplájára csak Pacheco tudott válaszolni.

Az elődöntő menetrendje:
1. mérkőzések, április 26., csütörtök:
Olympique Marseille (francia)-RB Salzburg (osztrák) 21.05
Arsenal (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 21.05

visszavágók, május 3., csütörtök:
RB Salzburg-Olympique Marseille 21.05
Atlético Madrid-FC Arsenal 21.05