Egyre veszélyesebbek az USA pénzügyei

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Nem túl szépek az Egyesült Államok pénzügyi kilátásai a Goldman Sachs szerint. A nagybank figyelmeztetett, egy esetleges vihar akár a következő recessziót is elhozhatja az USA számára.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint az USA szövetségi deficitje

2021-ig 825 millió dollárról (a GDP 4,1 százaléka) 1250 millió dollárig (a GDP 5,5 százaléka) fog emelkedni.

Ezzel együtt 2028-ig a hiány meghaladhatja a 2000 milliárd dollárt is, vagyis elérné a GDP 7 százalékát – írja a CNBC.

A szakértő szerint az emelkedő hiány és a fokozódó eladósodottság várhatóan kamatemelésre kényszeríti majd a jegybank szerepét betöltő Fedet, aminek viszont további deficitnövekedés lenne a következménye – hangsúlyozta Jan Hatzius, a Goldman vezető közgazdásza.

Noha a banknál nem gondolják, hogy az USA fizetésképtelenséggel nézne szembe, de az emelkedő adósságszintek akkor is súlyos következményekkel járnak, és ezeket nem lehet elhanyagolni.

Kétélű élénkítés

Mindeközben az amerikai döntéshozók decemberben elfogadták az adócsökkentési csomagot, majd februárban egy kétéves költségvetési megállapodást, majd márciusban egy masszív kiadási csomagot, amely szintén jelentősen megnöveli az állami költéseket.

A gazdasági növekedés egyébként várhatóan 3 százalék fölé fog emelkedni idén az élénkítéseknek köszönhetően, azonban ez a gyorsulás csak rövid életű lehet,

az állami szektor adósságállománya pedig 2028 végére elérheti a 28 700 milliárd dollárt – derül ki a Congressional Budget Office prognózisából.

Komoly bajba sodorhatja a hiány és az adósság az amerikai gazdaságot Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

A Goldman szerint a probléma az, hogy amennyiben beütne egy újabb recessziós időszak az Egyesült Államokban, a magas adósságok miatt korlátozott lenne a kormány mozgástere a fiskális élénkítések terén. Azonban ha a kormány mégis élénkítene a recesszió idején, a következő felfutó időszakban a az eladósodottság akkor is rányomná a bélyegét a potenciális növekedésre.

Hitelek és kamatok

Az sem elhanyagolható, hogy a deficit és az adósság növekedése természetes módon felfelé ható nyomást helyez a kamatokra, tovább növelve ezzel a deficitet.

A Goldman becslése szerint pedig

a költségvetési hiány minden 1 százalékpontos emelkedése durván 20 bázisponttal emeli meg a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamát,

amikor a gazdaságban teljes foglalkoztatottság tapasztalható – és hivatalosan ma ehhez elég közel áll az USA.

Tovább bonyolíthatja a képet, hogy az amerikai háztartások is elég lendületesen veszik fel a hiteleket. A LendingTree számításai szerint az idei év végére a háztartások hitelállománya elérheti a rekordnak számító 4 ezer milliárd dollárt. Jelenleg az USA lakossága több mint 26 százalékos eladósodottsággal bír az elkölthető jövedelmekhez viszonyítva. Ez az arány a válság után 22 százalékról kúszott fel idáig 2010 és 2018 között.