Elfogták a francia terroristát, aki a nizzai terrortámadást vállalta

Adrien Guihal
A handout image provided by the Syrian Democratic Forces (SDF) on May 24, 2018 shows a portrait of French jihadist Adrien Guihal, known as the voice that claimed 2016 attacks in France for the Islamic State group. "The SDF's intelligence services conducted an operation on May 19 that led to the capture of a group of IS jihadists led by Adrien Guihal, known as Abu Osama al-Faransi," the Syrian Democratic Forces said in a statement on May 24. / AFP PHOTO / Syrian Democratic Forces / - / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SYRIAN DEMOCRATIC FORCES (SDF) - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SYRIAN DEMOCRATIC FORCES (SDF) - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /
Vágólapra másolva!
Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam nevében – közölte az SDF csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az SDF hírszerzési egysége a május 19-i művelet keretében elfogta az Iszlám Állam egy csoportját, amelyet az Abu Oszama al-Faranszi néven is ismert Adrien Guihal vezetett – tudatta a kurd-arab ernyőszervezet.

A francia férfit feleségével együttfogták el a dzsihadista szervezet korábbi szíriai fellegvárában, amelyet az SDF tavaly nyáron szabadított fel.

Adrien Guihal Forrás: AFP/-

Adrien Guihalt 2012-ben négy év börtönre ítélték Franciaországban, emellett felfüggesztett börtönbüntetést is kapott egy robbanásos merénylet kiterveléséért. A férfi ezután menekült Szíriába és Irakba, hogy a két országban jelentős területeket 2014-ben elfoglaló Iszlám Állam oldalán harcoljon.

Ő volt az, aki vállalta az Iszlám Állam nevében a dél-franciaországi Nizzában elkövetett gázolásos merénylet elkövetését.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon mintegy 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. Mielőtt az elkövetővel végeztek a hatóságok, a merénylő 86 embert gyilkolt meg. Ezután vállalta a merényletet az Iszlám Állam nevében a most elfogott terrorista, Adrien Guihal.