Titokban 4K panel kerülhetett egyes monitorokba

samsung cj791 thunderbolt 3 monitor
Thunderbolt 3-at használ a prémium Samsung CJ791 monitor
Vágólapra másolva!
Olcsóbb lehetett, mint megfelelő modellt tenni a termékekbe.
Vágólapra másolva!

Rendkívül szokatlan pletykát indított útjára a német Prad, az értesülései szerint ugyanis egyes monitorgyártók 27 hüvelykes és 2560×1440 pixeles monitoraiba valójában 3840×2160 pixeles, azaz 4K felbontású panel került. Ennek állítólag anyagi oka van, a 4K-s panel olcsóbbnak bizonyult az alacsonyabb felbontású társánál.

A kép csak illusztráció (Samsung CJ791) Forrás: Samsung

Ez elsőre jól hangzik, de valójában nem érdemes örülni a fejleménynek. Az érintett monitorokat megvásárlók a bennük lévő panel natív felbontása ellenére nem lesznek képesek 2560×1440 pixeles felbontás felett használni a megjelenítőjüket, a gyártók ezt firmware szintjén letiltották.

A tiltást nem lehet feloldani, vagy legalábbis az átlagos felhasználók által házilagosan elvégezhető módon semmiképp.

Persze a gyártók nem is ígérték, hogy 4K panelt kapnak a vásárlók. Valójában az teszi problémássá az ügyet, hogy a 4K-s panelek a natív felbontásuk alatt dolgoznak, leskálázott képet jelenítenek meg. Ez látványosan csökkentheti a képminőséget: általánosságban véve mosottasabb lesz a prezentációjuk, különösen szövegeknél lehet feltűnő a probléma.

Valójában egyáltalán nem előnyös a vásárlók számára ez a gyártói trükközés, a vártnál rosszabb képminőségű monitort kapnak a pénzükért cserébe.

Sajnos nem tudni, hogy melyik gyártók és modellek lehetnek potenciálisan érintettek. A vásárlás előtt érdemes megnézni a kiszemelt monitorok hivatalos gyártói weblapját: ha a pixelméret részben 0,23 mm helyett 0,16 mm van írva, akkor a kérdéses monitor biztosan kerülendő vétel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!