Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia fontos szakaszhoz érkezett. 2017 végén elindult ugyanis a könyvkiadás: az Íróakadémia pályakezdői mellett József Attila-díjas „sztárszerzők" kötetei és hiánypótló, a határon túli kortárs magyar irodalom gyöngyszemei is megtalálhatók az első merítésben. Legutóbb Pataki Tamással, az utóbbi idők legígéretesebb debütszerzőjével beszélgettünk, de hamarosan bemutatjuk az Íróakadémia legérdekesebb köteteinek szerzőit. Az akadémia vezetője a kiváló költő, író, Orbán János Dénes.
Vágólapra másolva!

Alig három éve, 2015 decemberében, Magyarország kormányának kezdeményezésére jött létre a KMTG, amelynek első projektje szépirodalmi jelleggel indult, és azzal a céllal, hogy az anyaországi és a határon túli magyar tehetségeket felkutassa és elősegítse szakmai kiteljesedésüket. Ugyancsak kiemelt célként tűzték ki azt is, hogy a fiatal kortárs irodalom teljesítményeit minél több magyarlakta település közönsége megismerje – rendhagyó irodalom órákat és író-olvasó találkozókat kezdtek szervezni szerte a Kárpát-medencében.

A program keretében az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 2017-2018 fordulóján belépett a könyvkiadói piacra is: kiadói minőségében egyaránt bemutatkozási lehetőséghez segíti az Íróakadémia pályakezdőit, miközben igyekszik minőségi, de olvasmányos kötetekkel széles tömegek számára megismerhetővé tenni a kortárs magyar szépirodalmat.

Az Előretolt Helyőrség első 25 kötete között mutatkozott be például Dezső Kata fiatal költőnő, akinek Akiket hazavártak című kötete egyben a „kiadó" debütsorozatának nyitó darabja is. A debütsorozat második kötete szintén líra: a fiatal szerbiai magyar költőnő, Pejin Lea Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyve. De az újonnan megjelent verseskötetek között megtalálható Farkas Wellmann Éva kiváló költőnő tízparancsolat-ihlette ciklusa, a Parancsolatok is, amelynek tíz versét tíz – nemzetközi biennálén díjat nyert – grafika illusztrálja, de a versek (CD-mellékletben) az Evilági zenekar tolmácsolásában is meghallgathatók.

Ha már grafika és zene:

az Előretolt Helyőrség újra kiadta a világ első metálmítoszát,

Dobai Bálint Titántorkú Sámson című, humorban bővelkedő Toldi-parafrázisát, amihez Csillag István készített pazar, a megénekelt zenei műfaj túlkapásait is olykor parodizáló illusztrációkat.

Ugyancsak az Előretolt Helyőrségnél jelent meg a József Attila-díjas Falusi Márton, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete tudományos munkatársának verseskötete, a Halálos szótövek kertje.

Az Előretolt Helyőrség komoly vállalása, hogy eljuttassa a magyar olvasókhoz a határon túli anyanyelvi kortárs szépirodalmat. Gazdagon merítenek az erdélyi irodalomból: Farkas Wellmann Éva és Dobai Bálint mellett például Noszlopi Botond Örkény besírna című, gyilkos humorú prózakötete és a József Attila-díjas Molnár Vilmos Csodák ideje című novellás kötete is megtalálható az Előretolt Helyőrség idei kínálatában. A székely nyelvi fordulatokat ismerni kívánó olvasók polcairól pedig nem hiányozhat Sántha Attila Bühnagy székely szótár című, valóban (faj)súlyos kötete vagí Muszka Sándor: Sanyi bá – Székely egypercesek című erdélyi bestsellerének harmadik, CD-melléklettel ellátott kiadása sem. Muszka eredetileg költőként indult, de épp a Sanyi bá a legnépszerűbb erdélyi humoristák közé röpítette, és mindenki a székely egypercesek folytatását követelte tőle. Csakhogy az alkotó élete különösen alakult: egy öregotthonban vállalt állást. A szintén az Előretolt Helyőrség gondozásában megjelent Szégyen fájdalmas és mellbevágó verseit ez a keserű élettapasztalat ihlette.

Az erdélyi írók mellett az Előretolt Helyőrség teret biztosít a nyelviségükben korlátozott kárpátaljai szerzők számára: a kortárs kárpátaljai irodalom egyik vezéregyénisége, Lőrincz P. Gabriella Átszállás előtt című verses kötete mellett idén jelent meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kárpátaljai ösztöndíjasainak antológiája. A tökéletes zártság egyetlen pillanata című gyűjteményben a határon túli magyar irodalom legkisebb, de meglehetősen erős és összetartó közösségének legifjabb nemzedéke hallatja a hangját.

Az első 25 kötet között igen komoly regények is napvilágot láttak: Pataki Tamás Murokffyban vérré válik az abszint, és lóvá teszi az ördögöt című pikareszkjét például sokan az utóbbi idők leglátványosabb szépírói indulásának tartják, de okkal tart számot az olvasók érdeklődésére Szilágyi Nagy Ildikó japán kísértethistóriája, a humort a horrorral, az erotikát a mélylélektannal ötvöző A bazsarózsás lampion című kötete is.