Elképesztő számok a mirelitiparról

hűtőház, hűtött raktár
Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek hűtése, fagyasztása, az egyik legfontosabb eleme az ellátási láncnak. Hűtés nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy a nagy tömegtársadalmakban az élelmiszer ezen eljárás nélkül a termelőktől és az előállítóktól a vásárlók asztalára, illetve hűtőjébe kerülhessen - még fogyasztásra alkalmas állapotban.
Vágólapra másolva!

A Quartz összeállítást készített arról, mekkora volumenűre duzzadt a hűtésipar, amióta 1850-ben egy floridai fizikus, John Gorrie megépítette a világ első fagyasztóját.

A tudós azért tette ezt, hogy a gép segítségével jégbe hűtött bort szolgáljon fel.

A fagyasztó 9 évvel ezt követően jelent meg, hogy Ferdinand Carré összerakta az első olyan hűtőt, melyet szerte a világon alkalmaztak.

Hűtőházak nélkül nincs biztonságos élelmiszer-ellátás (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az akkor elsősorban kórházakban alkalmazott berendezések napjainkra számos változtatáson mentek keresztül. E berendezések nélkül elképzelhetetlen az élelmiszerek biztonságos tárolása, de a hűtőknek óriási szerep jut az egészségügyi ellátásban, illetvea - például - a gyógyszerkészítmények gyártásában, tárolásában is.

A hűtésipar pedig egyre nagyobb volumenűre nő, jelentősége a globális gazdaságban is egyre komolyabb szerepet játszik.

Ma már elképzelhetetlen lenne az élet hűtő nélkül (illusztráció) Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Domoyega

Jelentőségének érzékeltetésére, következzen néhány - elsősorban az Egyesült Államokból származó - adat:

  • 1918 júliusában 49 millió font vajat tartottak úgynevezett hidegraktárakban az USA-ban; 2018 júliuásban már 310 millió fontnyit. (1 font = kb. 0,5 kilogramm)
  • Az USA-ban 3,6 milliárd köbméternyi hűtött tárolókapacitást tartanak nyilván.
  • Jelenleg mintegy 2,5 milliárd fontnyi marhahúst raktároznak hűtőházakban; ez nagyobb térfogatot képvisel, mint az USA Kongresszusának épülete, és nagyjából az ország kétheti húsfogyasztását fedezi.
  • Washingtonban található Észak-Amerika legnagyobb hűtőháza, Richmond-ban, összesen 3,3 millió négyzetméteren.
  • Kínában a becslések szerint 25 milliárd dolláros (nagyjából 6700 milliárd forint) gazdasági teljesítményt produkálnak 2025-re a fagyasztott termékek.
  • Az amerikai elnök különgépén üzemelő speciális hűtők 3000 adag étel tárolására alkalmasak vészhelyzet esetére, költségük összesen 24 millió dollár.

A számítások szerint, az élelmiszer világkereskedelmének megdöbbentő hányada,

mintegy 90 százaléka kapcsolódik a fogyasztásra szánt élelmiszerek fűtéséhez vagy fagyasztásához.

Egyre nagyobb jelentősége lesz a hűtőknek és a hűtésnek a jövőben Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Úgy tűnik, ez az arány nem is igen fog megváltozni, sőt, a várakozások szerint egyre nagyobb jelentőséget kap majd a jövőben az élelmiszerek fagyasztása. Különösen Indiában várják a hűtés és a fagyasztás iránti igény ugrásszerű erősödését.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az amerikai adatok után, a következő úgynevezett time lapse videó, Európa legnagyobb, részben automatizált hűtőházának építését mutatja be. A spanyol Mecalux a kontiens egyik vezető, raktározási megoldásokat szállító cége.

A 44 méter magas, 83 ezer raklapnyi kapacitású, 42 autót kiszolgálni képes óriási hűtőház építése néhány percben összesűrítve: