Fokozódik a felfordulás a világ piacain

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Egyre fokozódik a korrekció a világ tőzsdéin, ahogy a kínai lassulástól és a kereskedelmi háború hatásaitól való félelem mellett a vállalati gyorsjelentések kapcsán is előjöttek az aggodalmak. A keddi esések újabb figyelmeztető jelként szolgálhattak a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Végül csak enyhébb mínuszokban zártak kedden a vezető amerikai részvényindexek, azonban a nap folyamán jelentős eséseket tapasztalhattak a befektetők. A blue chipeket tömörítő Dow Jones például valamivel több mint 100 pontos mínuszban (0,50 százalékos eséssel) fejezte be a kereskedést, ám a nap folyamán 548 pontos gyengülést is produkált. Emellett a Nasdaq és az S&P 500 index szintén 0,5 százalék körüli mínuszban fejezte be a napot.

Az egyre erősödő negatív korrekció mögött számos tényező áll.

A világgazdaság lassulásától való félelmek mellett nem elhanyagolható az erős dollár és az emelkedő költségek hatása sem.

Ezek ugyanis rendesen megüthetik a vállalati profitokat, és úgy tűnik, ezt már a cégek is felismerik. A legfrissebb gyengülések egyik oka az volt, hogy a Caterpillar és a 3M egyaránt a vártnál gyengébb eredményről számolt be, és mindkét vállalat a fokozódó költségek negatív következményeit hangsúlyozta. Noha az aggodalmak fennállnak, a profitnövekedések még mindig erősek, és a piac 20 százalékos erősödést vár a jelenlegi negyedévtől az S&P 500 cégeinél – írja a CNBC.

Kínai nyomás

Ezzel együtt egyre jobban látszik, hogy az igencsak felfokozott hangulatban minden negatív jelre lecsapnak a befektetők, és elkezdenek eladni. Az aggodalmakat pedig igen jelentős részben Kína fűti. Az amerikai részvénypiacok is azt követően kezdtek el erőteljesen esni kedden, hogy korábban a Shanghai Composite index 2,3 százalékot, míg a Shenzhen Composite 1,9 százalékot esett,

megszakítva ezzel egy kétnapos ralit, melyet a kínai vezetés piactámogató megjegyzései idéztek elő.

Szerdán a sanghaji index 0,33 százalékos pluszban, míg a sencseni mutató 0,24 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A Wall Street is megérzi a kínai nehézségeket Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Általában azonban egyre nagyobb a nyomás a kínai tőzsdén. A Shanghai Composite nagyjából 27 százalékot szakadt a január 24-én elért legutóbbi csúcsához képest, miközben a kisebb kapitalizációjú papírokat tömörítő Shenzhen mintegy 34 százalékot zuhant január vége óta. Ez pedig azt jelenti, hogy mindkét index mélyen benne van a medvepiacban, amely legalább 20 százalékos eséskor következik be – írja a MarketWatch.

Gyengélkedő nyersanyagok

A világ második legnagyobb gazdaságának problémái azonban nem csak a részvénypiacokra vannak hatással. Mivel Kína a világ egyik legnagyobb nyersanyagimportőre, ezen a területen is rendkívül erős reakciókat tud kiváltani. A jüan gyengülése például erőteljesen érinti a kínai keresletet az alapvetően dollárban elszámolt nyersanyagok iránt. Ahogy pedig a részvénypiacok is gyengülnek, még inkább romlik a kínai vásárlóerő.

Nem meglepő tehát, hogy

a réz árfolyama idén már 16,5 százalékos mínuszban van és októberben nagyjából 1,7 százalékot gyengült.

Az építőiparban és az elektronikában is használatos ipari fém így jó úton halad afelé, hogy az elmúlt hat hónapból ötöt csökkenéssel fejezzen be.

A kínai kereslet változása már önmagában is felforgathatja a nyersanyagpiacot Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

A réz ráadásul éppen az ipari szerepe miatt igen fontos indikátora a kínai gazdaság állapotának. A legutóbbi GDP-adatok szerint Kína mindössze 6,5 százalékos növekedést produkált (éves alapon) a harmadik negyedévben, ami a leggyengébb bővülési ütem volt majdnem egy évtizede.

Globális eltérések

A kínai hatások egyik izgalmas mérője lehet, hogy milyen eltérés mutatkozik az Egyesült Államok piacai és a világ más részei között. Az amerikai eszközöket nem tartalmazó iShares MSCI ACWI (ex US) tőzsdén kereskedett alap (ETF) erre kiváló példa, mivel igen népszerű azon részvénypiaci befektetők körében, akik nem az USA-ban keresgélnek.

Az ETF idén eddig 11,5 százalékos mínuszban van, miközben az amerikai S&P 500 index 2,5 százalékos pluszban áll

– még a legutóbbi esések ellenére is.

Egyre nagyobb problémát jelenthet a kínai adósságállomány Forrás: Imaginechina/Wang gang

Emellett az egyik legnépszerűbb feltörekvő piaci alapnak számító iShares MSCI Emerging Markets ETF közel 16 százalékot veszített értékéből az év első 10 hónapjában. Noha Kína az elmúlt időszakban jelezte, hogy kész élénkíteni a gazdaságát (és ezzel a piacait), ezek a lépések súlyos negatív következményekkel is járhatnak. Egyre többen figyelmeztetnek ugyanis arra, hogy Peking élénkítései leállíthatják a súlyos kínai eladósodás elleni küzdelmet, miközben komoly problémát jelent, hogy a kínai adósságállomány sokkal nagyobb és veszélyesebb lehet annál, mint amit a hivatalos számok mutatnak.

Mindeközben a Capital Economics elemzői szerint

a kínai gazdaság továbbra is veszíteni fog a lendületéből,

azonban az amerikai gazdaság is éles zsugorodást mutathat 2019-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben akár a kitartó piaci gyengélkedésekhez is hozzá kell szokniuk a befektetőknek.