Meg fog döbbenni: ezt gondolják a magyar fiatalok a pénzügyekről

Happy woman saving money in a piggybank Portrait Women Females Banking Savings Coin Bank Piggy Bank Currency Home Finances Young Adult Smiling Caucasian Ethnicity Latin American and Hispanic Ethnicity One Person Strategy Planning Business Finance Lifestyl
Happy young woman saving money in a piggybank - home finances concepts
Vágólapra másolva!
Vajon a szülőknek vagy az iskolának kellene megtanítania a gyerekeket okosan bánni a pénzzel? Beleszólhatunk, hogy mire költse, vagy épp mire ne szórja a tőlünk kapott forintokat? Ezekre és hasonló kérdésekre kereste a választ az egyik pénzintézet a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódó kutatásában.
Vágólapra másolva!

Míg a szülők háromnegyede a saját feladatának tekinti a pénzügyi nevelést, addig a gyerekek közel harmada inkább az iskolában sajátítaná el a szükséges ismereteket – derült ki a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

A helyes oktatási stratégiáról is megoszlanak a vélemények: a szülők 90 százaléka szerint jó, ha a kamaszokat is bevonjuk a családi pénzügyekbe, a 14-18 évesek ötöde viszont köszöni, de sem a háztartási költségvetésből, sem a szülői jó tanácsokból nem kér.

Illusztráció Forrás: Getty Images/andresr/Andresr

A gyerekek nagyobb függetlenségre vágynak:

csak a szülőtől származó zsebpénz erejéig engednek beleszólást kiadásaikba (31 százalék), de legfeljebb addig, amíg nincs önálló keresetük (39 százalék).

Úgy tűnik, a bizalom sok esetben hiányzik. A szülők közel harmada nem hagyja, hogy a gyerek szabadon gazdálkodjon a rábízott forintokkal. Míg anya és apa azt hiszik, mindent tudnak a gyerek pénzügyeiről (70 százalék), a gyerekek a feltételezéssel ellentétben nem rohannak egyből a boltba vagy a suli büféjébe, ha pénz üti a markukat. 90 százalékuk takarékoskodik vagy gyűjt valamire saját bevallása szerint, még ha ezt a szülei nem is mindig tudják vagy gondolják róla. Persze a számlakivonatok beszédesek, ráadásul többnyire a szülők kapják őket.

Bankkártyával több mint kétszer annyi gyerek rendelkezik, mint saját bankszámlával.

A családok közel felében a gyerekek nagy értékű vágyait közösen, vagyis az összespórolt zsebpénzből és szülői hozzájárulásból teljesítik. A felmenők azonban a gyerekeknél jóval nagyobb arányban emlékeztek úgy, hogy ezeket a dolgokat teljes egészében ők finanszírozzák. A felmérés szerint takarékoskodni egyértelműen az anya, apa tud a legjobban (52 százalék), a nagyszülők csak a spórolási rangsor második, a gyerekek pedig a harmadik helyén állnak.

A kutatás szerint, a fiatalok sokkal tudatosabbak pénzügyeikben, mint ahogy azt a szülők gondolják Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

Más a helyzet, ha nem rendszeres megtakarításról, hanem egyszeri nyereményről van szó.

Az aktív korú magyarok 56 százaléka, míg a tinédzserek 70 százaléka tenné félre a megkapott 10 millió forintnak legalább a felét.

Az iskolákra továbbra is meghatározó szerep hárul a pénzügyi edukációban – nem véletlenül folytatja a bank az idén is pénzügyi ismeretterjesztő és megtakarítást népszerűsítő programját. Ennek keretében a bank munkatársai országszerte tartanak célirányos és gyakorlatorientált órákat a 10-18 éves korosztálynak a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódóan. Utóbbit az 1924-ben Milánóban rendezett első Nemzetközi Takarékbank Kongresszus óta ünnepeljük rendszeresen, október utolsó munkanapján.

Az adatok emellett alapvetően kedvező képet festenek a magyar háztartások megtakarításairól, melyek jelentősen növekedtek az elmúlt években:

Növekednek a magyar háztartások megtakarításai Forrás: MTI

A kutatás módszertana:

A kutatás a Bank megbízásából a Pulzus kutatási applikációval és telefonos lekérdezéssel készült 2018. október 10-ei adatfelvétellel, a 14-65 éves korosztályban, 1300 fős mintán, amely nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 14-65 éves magyar alapsokaságot.