Tönkretett életek, így bántak el az emberekkel Botka beszállítói

építkezés házépítés betonozás tető
Vágólapra másolva!
A Pesti Srácok három károsult szempontjából mutatta be a Szeviép-ügyet, akik szomorú megaláztatásának végére november 20-án kerülhet pont, mivel ekkor hirdethet ítéletet a bíróság a Szeviép-ügy vádlottjai ügyében.
Vágólapra másolva!

Molnár István belebetegedett, majd belehalt a bánatba

Molnár István egy kisvállalkozó volt, aki a család egyetlen öreg IFA-jával vállalt törmelék- és építőanyag-szállítást a szegedi villamosrekonstrukció során.

Több százezer forintot nem fizetett ki neki a szegedi nagyvállalat, amibe Molnár belebetegedett, és három éve meg is halt rákban.

Özvegye mesélte el az esetet a PS-nek, hogy férjét szó szerint felemésztette a bánat, belebetegedett abba a tisztességtelen nagyvállalkozói magatartásba, ami egyszerűen odébb söpörhette az olyan kisembereket, mint ők. Istvánnak egy másik mamutcég is adósa maradt 6 millió forinttal.

Forrás: Kiss József - Origo

A kisvállalkozó pedig jóhiszeműen bízott abban, hogy a nagyvállalatok kifizetik majd, olyannyira, hogy még devizahitelt is felvett azért, hogy még egy autót vásárolhasson, és fiával ketten dolgozhassanak.

Dolgoztak, azonban pénzt nem láttak a munkájuk után.

– mesélte Molnár Istvánné.

„Először lelkileg ment rá. Egyre jobban gyötörte az adósság terhe és a tehetetlenség. Aztán megbetegedett. Három éve temettük el – felemésztette a rák” – folytatta történetét az özvegy.

István özvegye elmondta a PS-nek, hogy tekintettel arra, hogy férje halálához nagyban hozzájárultak a kifizetetlen számlák és tartozások, csak az nyújtana némi elégtételt, ha a bűnösök megkapnák az arányos büntetésüket.

– mondta a károsult kisvállalkozó felesége.

Tari Jenő szerszámboltosnak 1,5 millióval maradtak adósok a szeviépesek

A PS által felkeresett másik károsult Tari Jenő, akinél szintén 1,5 millió forintos kifizetetlen számlát hagyott hátra a Szeviép. A férfinek műszaki és szerszámboltja van Szegeden. Nála több millió forint értékben bevásároltak a projektekhez szerszámokat és aggregátorokat a vállalat képviselői, majd azt egyszerűen nem fizették ki. A számla végül már 3 millió forintra rúgott.

Tari úr hosszas utánajárás után tudta csak behajtani a tartozás felét. A másik felével még mindig tartoznak neki.

Tari Jenő, szegedi kisvállalkozó Forrás: Facebook, PS

Ez egy ilyen kisvállalkozás életében óriási kárnak minősül.

A szerszámboltos elmondta azt is, hogy a legfelháborítóbb az, ami az évek múlásával világossá vált, hogy a Szeviép-vezérek úgy rendeltek meg munkákat, vagy vásároltak eszközöket, hogy akkor már tudták, nem fogják azt kifizetni.

Mégis éveken át képesek voltak hitegetni az üzletfeleket.

300 milliós kárt okoztak Deák Lászlónak, élete munkája tönkrement

Az élete munkáját tette tönkre a Szeviép-ügy Deák Lászlónak. László cége vezetékkiváltásokkal foglalkozik – vagyis csak foglalkozott.

Cégében korábban 27 mérnök és több mint 100 alkalmazott dolgozott. 2008-ban az M43-as algyői olajmezőn nagynyomású szénhidrogén-vezetékek kiváltására kapott megbízást.

A kivitelezés sok nehézségbe ütközött, többek közt kemény fagyokkal kellett megküzdeni, de a munkát a módosított határidőre, 2009 augusztusára elvégezték.

Deák László Forrás: Pesti Srácok, Hírtv

A vele való elbánás során még egy trükköt alkalmazott a megrendelő konzorcium, ami utólag nagyban megnehezítette a kártalanítást.

A trükk az volt, hogy nem közvetlenül ők rendelték meg a munkát László cégétől, hanem egy cégpiramist építettek feléjük, azaz már nem a fővállalkozó, hanem az alvállalkozó alvállalkozója tartozott nekik pénzzel, amelyre már állami kártalanítás sem járt.


A keresztbeszámlázások érdekében kiépített céghálóban a KOREL Kft. mégis olyan vállalkozások alá került, amelyek érdemi munkát nem végeztek. A Szeviép közvetlen alvállalkozója, az IGN Ipari és Ingatlan Fővállalkozási Befektetési Zrt. csak a szükséges csőanyagot biztosította. A munkákat az EGAL-T Kft és a KOREL Kft. 50-50 százalékban végezte. A Szeviép csődeljárása során súlyozottan vett részt, így biztos volt, hogy ő megkapja a pénzét, de az alá becsatornázott EGAL-T Kft már nem, így a munkát ténylegesen elvégző Korel Kft, Deák László cége évek óta hiába fut a pénze után. A legszebb az egészben, hogy a Szeviép felszámolási eljárás követően 2011. március 24-én az EGAL-T és 2014. június 24-án az IGN Zrt. is felszámolás alá került. Bár az IGN tulajdonosa volt egy szombathelyi szállodának (Savaria), egy kecskeméti ipari területnek, valamint a gödöllői ipari parknak – behajtani a cégtől semmit sem sikerült – számol be az esetről a PS cikke.

Deák cégének, a KOREL Kft.-nek így 300 millió forintot nem fizettek ki a mai napig sem, és kevés a remény, hogy a láncban sokadik alvállalkozóként pénzéhez juthat valaha. Mindenesetre bízik még a pereskedés eredményességében.


A cégének sikerült talpon maradnia, azonban a dolgozói elhagyták: így 30 éve jól működő és több száz családnak munkát adó cége gyakorlatilag tönkremegy.

– idézte fel a történteket Deák László.

Mint ismeretes, Szeged és környéke fő beszállítójának számító Szeviép közel 400 alvállalkozót nem fizettek ki és károsítottak meg. Ezek szinte mind tönkrementek. A kár 11 milliárd forintra rúgott 2010-ben, mikor elrendelték a cég felszámolását. Az ügyészség 2015 áprilisában emelt vádat Pistrui László, Baranyi Sándor és Oltványi József ellen.