Vágólapra másolva!
Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. A többéves rekordot jelentő és az európai lízingpiaci bővülést bőven meghaladó kilenchavi eredményben szinte minden részpiac, köztük a személyautó-finanszírozás is szerepet kapott. A Magyar Lízingszövetség szerint rövid és középtávon stabil növekedés várható.
Vágólapra másolva!

Több mint 500 milliárd, azaz több mint félbillió forint - az év első kilenc hónapjában ekkora értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai.

Ez egyrészt 17 százalékos éves növekedést jelent, másrészt, többéves rekordnak felel meg, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument.

„Lényegében minden lízingpiaci szegmensben növekedés történt. Egyre jobban látszik az, hogy a járműfinanszírozás mellett a cégek sok eszköznél veszik igénybe a lízingfinanszírozást" - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

48 százalékos, egyben a szegmensek között a legjelentősebb növekedést hozott az építőipar az év első kilenc hónapjában a hazai lízingpiacon Forrás: Shutterstock

Az építőipari gépek esetében a finanszírozott összeg 18 milliárd forintra rúgott, ami kiugró, 48 százalékos, egyben a szegmensek között a legjelentősebb növekedésnek felel meg.
A járműpiacon is jelentős emelkedés történt az év első kilenc hónapjában, 105 ezer új személyautó 26 százalékos növekedést hozott, az összeg pedig 46 százalékkal, több mint 135 milliárd forintra nőtt. 12 százalékkal, közel 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg a mezőgazdasági gépeknél.

Nyikos Katalin a jövőről szólva elmondta, a lízingpiaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy a negyedévről negyedévre látható két számjegyű növekedés nem tartható a végtelenségig.

A makrogazdasági környezet most kedvező, beleértve az építőipari boomot és a beruházások bővülését, melyet tovább segít az alacsony kamatkörnyezet.

Az emelkedésnek induló kamatok kockázatként jelentkezhetnek majd a piacon, erre a rizikóra pedig a fix törlesztésű lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást. A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint rövid és középtávon egyaránt stabil növekedés várható a finanszírozott összeget tekintve, ezzel párhuzamosan pedig az univerzális finanszírozás, azaz a járművek mellett az eszközfinanszírozás térnyerése várható.