Így vegyen fel kisvállalkozói hitelt

állásinterjú
Business associates reviewing document
Vágólapra másolva!
Sok cégnek előbb vagy utóbb, de szüksége lesz hitelre ahhoz, hogy fejlődni tudjon. Az Erste Bank szakértői adtak néhány tippet a sikeres hitelfelvételhez.
Vágólapra másolva!

Többféle hiteltermék is választható, így a tárgyi fedezet nélküli hitel, ahol nem kér jelzálog biztosítékot a bank, csak készfizető kezességet a tulajdonostól vagy garanciát nyújtó intézmény kezességét; a folyószámlahitel, ami pont úgy működik, mint a lakosság esetében: a beérkező jóváírások automatikusan törlesztik a hitelt; vagy a klasszikus rulírozó hitel, ami pedig egy hitelkártyához hasonlóan működik.

Emellett léteznek speciális vállalkozási hitelek, mint a forgóeszkö̈zhitel és a beruházási hitel, ahol a felhasználási célt igazolni kell; vagy a tárgyi fedezetes hitel, ahol biztosítékot, jelzálogot kér a bank a fedezet biztosítására. Lombardhitel esetén ez a fedezet magán, illetve a vállalkozás tulajdonában levő betét vagy értékpapír lehet.

A leginkább kedvező a szabad felhasználá́sú́ hitel, aminek a felhasználását egyáltalán nem kell igazolni a bank felé, de cserébe általában magasabb a kamat.

Az egyes finanszírozási igényelhez az alábbi hitelt célszerű társítani:

  • anyagbeszerzéshez: folyószámlahitel, forgóeszközhitel, eseti hitel
  • felvásárláshoz: eseti hitel, beruházási hitel
  • géppark megújításhoz: beruházási hitel, eseti hitel
  • határidőre történő fizetéshez: folyószámlahitel
  • hitelkiváltáshoz: folyószámlahitel, eseti hitel
  • ingatlanvásárláshoz, bővítéshez, fejlesztéshez: beruházási hitel, eseti hitel
  • kapacitásbővítéshez: beruházási hitel, eseti hitel
  • önerőnek pályázatokhoz: folyószámlahitel, eseti hitel, bankgarancia
  • új piacon való megjelenéshez: beruházási hitel, eseti hitel
  • vevő vagy szállító finanszírozásához: folyószámlahitel

Egy hitel akkor optimális választás, ha nincsenek rejtett költségek, hanem egyértelmű, hogy mennyit kell visszafizetni.

A törlesztőrészlet legyen kiszámítható, a fedezet pedig arányos legyen a hitelfelvétellel, és ne veszélyeztesse a vállalkozás működését.

Ha betartja a tanácsokat, biztosan megkapja a vállalkozói hitelt Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A cég hitelképességéhez üzleti terv vagy üzleti koncepció szükséges, a tulajdonosok vállalkozás iránti elkötelezettségével és személyes motivációjukkal. A vállalkozás működése, bejegyzése jogszabály szerinti legyen, a saját tőkéje is feleljen meg a törvényi szabályoknak, a cég eladósodottságának mértéke pedig ne legyen riasztó. Az eladósodottság a hitelek és az árbevétel vagy az eszközök, vagy a tőke arányát vizsgálva képez véleményt a cégről.

Az adózás utáni eredmény legyen pozitív, mert a bank csak ekkor látja képesnek a vállalkozást a hitel visszafizetésére.

Emellett fontos az is, hogy a cégnek ne legyen lejárt tartozása és a munkavállalói foglalkoztatása is legyen szabályos, munkaügyi bírságok nélküli. A cég más hitelezői felé rendben fizessen (ezt a Központi Hitelezési Rendszerben ellenőrzi a bank) és ügyeljen a jó hírére, tehát ne legyen korábbi negatív információ a vállalkozásról, a tulajdonosról, az ügyvezetőről, vagy a kezes(ek)ről. Ha magánszemély a kezes, kiváltképp, ha a tulajdonos, akkor a bank kéri a magánszemély készfizető kezességét is, tehát neki se legyen köztartozása, hitelből eredő lejárt (késedelmes) tartozása, vagy bankon belüli egyéb tartozása. Ha garanciát nyújtó intézmény is részt vesz a finanszírozásban, akkor ott sem szabad lennie negatív, eltitkolt információnak lennie a vállalkozóról, a kezesről vagy a cégről.

Cikkünk a Növekedés.hu írása alapján készült, mely jóval részletesebben is foglalkozik a témával.