Sosem látott, értékes Krisztus-kép került elő egy jelentéktelen festmény alól

Vágólapra másolva!
Jan Sanders van Hemessen 16. századi flamand reneszánsz festőnek egy eddig ismeretlen Krisztus-ábrázolását fedezték fel egy más jellegű, ismeretlen alkotótól származó, egy évszázaddal későbbinek tartott, csekély értékű kép festékrétege alatt.
Vágólapra másolva!

A művészettörténet előtt eddig ismeretlen festményt, ami a Krisztus mint diadalmas megváltó címet kapta közelmúltban történt újrafelfedezése után,

400 ezer dollárért, mintegy 110 millió forintért árverezték el a Sotheby's szerda esti New York-i árverésén.

A festményt itt nézheti meg. Az elrejtett festményt ennek a töredékéért vásárolta 2017 novemberében egy müncheni árverésen Dorothea Apovnik osztrák műkereskedő.

Az erősen elpiszkolódott Krisztus-képen, amit 2017-ben úgy adtak el, mint „itáliai iskolából származó, 17. századi” művet, főként

a töviskoszorú keltette fel Apovnik gyanúját,

de általában is az volt a benyomása, hogy a festmény nem itáliai, hanem flamand eredetű lehet.

Gyanúja a restaurálás során beigazolódott, az elkoszolódott későbbi festékréteg alól egy teljesen más jellegű, kiemelkedően jó állapotban fennmaradt, színpompás Megváltó-ábrázolás került elő.
A kép hitelességét Peter van den Brink, az aacheni Suermondt Ludwig Múzeum igazgatója, Hemessen-szakértő is megerősítette.

Jan Sanders van Hemessen, aki talán 1500-ban született és 1566 körül halt meg, az itáliai reneszánsz stílusában alkotó németalföldi festők csoportjába tartozott és jelentős szerepet játszott a zsánerfestészetben nagy vallási és világi jeleneteivel. Ismert volt remek portréiról és nagyformátumú, erős érzelmi kifejezőerejű emberábrázolásairól is. Évszázadok után felfedezett festménye is meglepi a szemlélőt már-már rikító színein kívül erős kifejezőerejével, a sebek majdnem eksztatikus bemutatásával.