Bemutatjuk a csalót, aki emberek tucatjait verte át - Vigyázzon, ha ezt a hirdetést olvassa

Vágólapra másolva!
Az ország egész területéről és területére toborzott, és folyamatosan toboroz építőipari munkásokat egy csaló. Úgy tudni, hogy már évek óta átver embereket. Nemrég azonban egy olyan férfit csapott be, aki nem hagyta annyiban a dolgot. A közösségi oldalon keresi az áldozatokat, és megosztotta történetüket az Origóval is. 
Vágólapra másolva!


Ezt nemrégiben posztolták egy facebookos csoportban. Jól hangzó hirdetés, jól hangzó fizetés, csak éppen fizetés nem jár érte. Ez ugyanis egy csaló hirdetése, ami talán ki sem derült volna, ha a férfi nem veri át Bogdán Tibort. Ő és nyolc ismerőse egy hasonló hirdetésre jelentkeztek. Akkor kőműveseket és segédmunkásokat keresett a férfi Balatonszántódra, két és fél hete. Tibort építési vezetőnek vette fel, és napi 20 ezer forintos fizetést ígért, míg a társainak 10-18 ezret, a segédmunkásoknak pedig napi 12 ezret. Mindemellett ingyenes szállást helyben.

A munkások két hétig folyamatosan dolgoztak, úgy, hogy semmilyen előleget nem kaptak, míg Bogdán Tibor másfél hetet volt a balatonszántódi építkezésen. Amikor ő megérkezett, akkor derült ki, hogy még egyiküknek sincs szerződése.

- mondja Bogdán Tibor.

A férfi egészen addig halogatta a szerződéseket, amíg be nem fejezték a munkát. Akkor azt mondta a szálláson, hogy elmegy a munkahelyükre, és átadja a munkájukat az ottani cégvezetőknek.

Csakhogy a munkáért kapott pénzből nem fizette ki az építkezésen dolgozókat, és eltűnt.

De nemcsak az emberek nem kapták meg a beígért pénzt, hanem a szálláshely sem, ahol a munkások aludtak. Amikor kiderült, hogy valószínűleg nem is fogják megkapni a pénzüket, rendőrt hívtak. Így került képbe a szállás tulajdonosa is, akivel a munkások egyébként jó viszonyban voltak. Tőle korábban úgy tudták, hogy napokkal tartozott a kifizetéssel, de aztán kiderült, hogy egyáltalán nem kapott a szállásadó pénzt a csalótól.

Fel akarták jelenteni, de mivel a csaló se szerződést nem kötött velük, és be sem jelentette őket, nem volt rá bizonyíték, hogy valóban ott dolgoztak az építkezésen.

Azonban a munkások nem hagyták annyiban a dolgot, és a kamerás beléptető rendszerre hivatkoztak, amely bizonyíthatja, hogy két héten át igenis ott dolgoztak. Ezután a rendőrök azt tanácsolták, hogy a Veszprém megyei NAV-nál jelentsék az ügyet.

Sőt, mindezek után a csaló még felhívta Bogdán Tibort, hogy segítséget kérjen munkások toborzására.

Bogdán Tibor megosztotta Facebookon is a történetüket, amely eljutott a Csalók elleni közösség csoporthoz is. Az oldalt üzemeltető Chovanecz Kata korábban médiahadjáratot indított 2017-ben egy őt átverő szegedi csaló ellen. A férfi üzletet ajánlott fel a nőnek: talált áron alul egy autót, amit ha megvesznek, a vételár duplájáért is el tudnák adni. A haszon 700 ezer forint lenne, amit elosztanának egymás között. Csakhogy a férfi azt is állította, hogy nincs az autóra pénze, mert tartoznak neki, ezért a nő megtakarított pénzére van szükség. A nő mit sem sejtve belement az üzletbe, megbízva a férfiben, hiszen már 20 éve ismerte. Összesen 2,65 millió forintot csalt ki Chovanecz Katától a férfi. Állította, hogy napokon belül visszaadja a kölcsönt, de azóta, az elmúlt két év alatt egy fillért sem fizetett az asszonynak, így feljelentette a csalót. De itt nem állt meg. Kiposztolta az átverést, és meglepő dolog történt: rengetegen keresték fel a nőt azzal, hogy őket is átverte ugyanaz a férfi. A csaló azóta börtönbe került, más bűncselekmények miatt.

Bogdán Tibor szeretné, ha hasonlóképpen végződne az ő ügyük is. Amióta megosztotta a történetét, már több mint 30 áldozat jelentkezett.

„A megosztásoknak köszönhetően elég sok emberhez eljutott a híre ennek a csalónak. De én azonnal megosztottam a dolgot a soproni álláskeresők között is, és egy Pest megyeiben is. Mert erről a két helyről jelentkeznek a legtöbben."

Volt köztük vállalkozó, akinek az embereit nem fizette ki a csaló, de még Romániából is hozott dolgozókat decemberben, akiket a sorsukra hagyott a munka elvégzése után.

- teszi hozzá Bogdán Tibor, akit még a férfi rokonai is felkerestek. Egyikük elmondta, hogy egy vajdasági kis faluból származik.

„Itt is mindenkinek tartozik, mindenkit becsapott. Nekem is tartozik, igen sok pénzzel. Nem mer ő már idejönni, mert bűnös. Emberek kerültek miatta kórházba. Drukkolok, hogy sikerüljön, hogy elnyerje méltó büntetését" - írták egy üzenetben Tibornak.

Sőt, felhívta a családja is. Azt mondták neki, hogy ők is pórul jártak vele: a csaló állatkereskedésbe kezdett, és eladta a család borjúit, egy egész kamionnyit, majd fogta a pénzt és eltűnt.

Az átvert férfi most még több károsultat keres, hogy együtt tehessenek feljelentést a csaló ellen.



A fenti hirdetésben szereplő telefonszámot mi is próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül. Úgy tudni, hogy most Németországban van a csaló. Úgy tudjuk, legutóbb Sopronból indult el úgy, hogy ott sem fizetett szállást.