Jöhetnek PC-re az Xbox One játékok?

microsoft xbox one x játékkonzol project scorpio
Microsoft Xbox One X
Vágólapra másolva!
Mintha az ehhez szükséges alapozó munkát végezné a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Szokatlan kéréssel fordult nemrég a Windows 10 April 2019 Update előzetes kiadásait futtatókhoz a Microsoft: azt szerette volna, ha azok letöltik a State of Decay című játékot a Microsoft Áruházból, ráadásul hajlandó volt ingyen kópiákat is osztogatni belőle az önkéntes tesztelőknek. A cég egyelőre nem volt hajlandó elárulni, hogy mire készül, ám egyes tesztelők megpróbáltak utánajárni az ügynek.

Microsoft Xbox One X Forrás: Microsoft

A jelek szerint az történik, hogy a Windows 10 előzetesét futtató számítógépek a kérdéses játékot a szokásos helyett az Xbox One által használt csomagformátumban töltik le, plusz telepítik a Microsoft Gaming Services nevű segédszolgáltatást, amely többek közt az Xbox One-on használt programozási felületeket tesz elérhető a Windows 10-en.

Ettől függetlenül a letöltött State of Decay alapvetően a játék számítógépes verziója.

Egyelőre érdemes vigyázni a spekulációkkal, de mindez két dolgot jelenthet. A fogyasztók számára kevésbé érdekes spekuláció, hogy a Microsoft szimplán csak megpróbálhatja könnyebbé tenni a fejlesztők életét, egyszerűsíteni az Xbox One játékok PC-re portálását, továbbá a PC-re tervezett játékok Xboxra való átírását, azaz a két platform közti átjárást.

A sokkal érdekesebb elképzelés, hogy a Microsoft talán megpróbálhatja az Xbox One-ra írt játékokat elérhetővé tenni a Windows 10-es PC-ken.

Az utóbbi izgalmasan hangzik, azonban technikailag kissé problémásnak tűnik a számítógépes hardverek sokszínűsége miatt. Ugyan az Xbox One tulajdonképpen egy AMD-alapú PC, azonban teljesen fix a hardvere. Épp emiatt a fejlesztők teljesen az Xbox hardveréhez szabott optimalizációkat írhatnak a játékmotorjaikba, ezek az okai annak, hogy idővel meglepően sok mindent ki tudnak hozni a limitált sebességű hardverből.

Viszont kérdéses, hogy ezek az optimalizációk milyen teljesítménnyel futnának a különböző PC-ken, főleg ha mondjuk Intel processzor és NVIDIA GeForce videokártya található bennük.

Kíváncsian várjuk, hogy miben mesterkedik a Microsoft.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!