Gulyás fontos bejelentést tett a családvédelmi akciótervről

GULYÁS Gergely; HOLLIK István
Budapest, 2019. január 24. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hollik István kormányszóvivővel közösen tartott Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2019. január 24-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A hétpontos családvédelmi akciótervből négy pont július 1-től lép életbe - hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása lép hatályba július 1-jén - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bölcsődefejlesztési program - a jelenlegi 50 ezer férőhely 70 ezerre bővítése - hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a kormány, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtja a szükséges törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány célja, hogy javuljanak a demográfiai folyamatok.

- mondta, kijelentve: a statisztikák azt igazolják vissza, hogy a gyermeket vállaló családok ma jobban élnek, mint 2010-ben.

Kedvezőbb lett a falusi csok

A falusi csokkal kapcsolatban is döntött a kabinet - folytatta a miniszter -, és a korábban ismertetettnél kedvezőbben határozta meg a települési kört, így minden olyan kistelepülés, szám szerint 2373, részt vehet a programban, ahol csökkent a népesség (nem csak azok, ahol a népességcsökkenés az átlagosnál nagyobb mértékű).

Az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

Felső négyzetméterkorlát nincs - tette hozzá.

A cél a falvak elnéptelenedésének elkerülése, a falusi életforma népszerűsítése - erősítette meg.
A szakképzési programot illetően közölte: sikeres volt a német modellt átvéve bevezetett rendszer, de további lépésekre van szükség.

A vállalkozói érdekképviseletekkel egyetértésben alkottak tervet a szakképzés kibővítésére és megerősítésére, hogy minél több fiatal rendelkezzen egyszerre szakmával és érettségivel -

magyarázta. Hozzátette: az osztrák rendszer számtalan elemét vettek át, és aki 14 évesen úgy dönt, hogy majd az érettségi mellett szakmát is szerez, az ösztöndíjra számíthat az államtól.

Magyarországon a munkavállalás felső határa ötmillió ember, jelenleg 4,5 millió munkavállaló felett vagyunk, de vendégmunkások tömegére nincs szükség - mondta.

Azok támadják a Fideszt, akik megszavazták a kötelező kvótát

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogyha valaki a Politico nevezetű újságban egy tényt olvas, akkor annak általában az ellenkezője az igaz.

Kizárólag olyan pártok támadják az EPP-n belül a Fideszt, akik megszavazták a kötelező kvótát az EP-ben - hangsúlyozta Gulyás. Az elmúlt hetek kritikáit meghallgatjuk - tette hozzá.

Azért nem jönnek tíz- és százezrek, mert a magyar határvédelem visszatartja őket

- mondta egy másik kérdésre a miniszter. Ha lemondunk a határvédelemről, akkor ugyanúgy célpontjai leszünk a migrációnak, mint amikor nem állt a kerítés - mondta Gulyás.

Több minden köt össze minket a néppárttal, mint amennyi elválaszt minket - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Megértem a Magyar Nemzetben közölt cikk mögötti indulatot, de a kereszténydemokrata politikát a leghatékonyabban még mindig az EPP-ben lehet képviselni - tette hozzá Gulyás. A pártvezetők között zajlik az egyeztetés, aminek a lényege, hogy minden vitás kérdésben megállapodjunk - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Más pártokkal nem tárgyalunk - tette hozzá.

Szeretnénk, ha az Európai Néppárt egysége a választásig megmaradna, egyfajta öngyilkosság lenne, ha az EPP kizárna minket - mondta Gulyás. Jó alkalom a mostani, hogy megtudjuk, a kereszténydemokrata pártok vajon többségben vannak-e az EPP-n belül - tette hozzá.

Nem költözik a Széchenyi könyvtár

Körülbelül 300 venezuelai magyar érkezett a honosítás keretében a dél-amerikai országból - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Nincs döntés az Országos Széchenyi Könyvtár költözéséről - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Nem őszinte az Európai Bizottság

Dimitrisz Avramopulosz azon nyilatkozata is mutatja, hogy

a bizottság nem őszinte, hogy arról beszélt, hogy vége a migrációs válságnak

- ezt már Hollik István kormányszóvivő mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Avramopulosz elhallgatta azokat a tényeket, hogy a bizottság továbbra is az áttelepítés és a kötelező kvóta mellett áll.

Az elvtelenség és az önfeladás koalíciója az, ami Egerben létrejött, évekig a legdurvább dolgokat mondták egymásra a felek, miközben most egy elvtársi ölelésben egyesültek - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Kicsi az esély arra idén, hogy megnyíljon a Sorsok Háza - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Növekedési kérdések

A kiindulóalapját jelenti a kormány versenyképességi csomagjának az a két terv (jegybank és kormány), amit megismert a közvélemény. Pontos határideje nincsen annak, hogy a kormány, mikor fogadja el a versenyképességi csomagját - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Fontos azt is látni, hogy a következő hónapokban, milyen folyamatok lesznek a gazdaságban,

és az milyen esetleges lépéseket kíván, hogy tudjuk tartani az unióhoz képesti két százalékpontos plusznövekedést - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Fenn kell tartani a kulturális közfoglalkoztatást, ami nagyjából 1800 embernek biztosít álláslehetőséget - mondta Gulyás Gergely.

Apáczai-ösztöndíj

A szakképzésben részt vevők pályázhatnak a jövő évben életbe lépő Apáczai-ösztöndíjra - mondta a miniszter.

Nem szociális alapon lehet igényelni, a pontos pályázható összegről az innovációs minisztérium fog majd dönteni

- tette hozzá.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az ország költségvetése minden évben GDP-arányosan egy tized százalékponttal emelni fogja a honvédelmi kiadásokat, így 2024-re érjük el a kétszázalékos arányt, ami megfelel már a NATO-kötelezettségnek.

Amikor etnikai és kulturális homogenitásról beszélünk, akkor a jelenlegi állapot megőrzéséről beszélünk, mert ez egy nagy előny - mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője kijelentette, az EU életképességét bizonyítaná, ha folytatódna a bővítés.

Így Szerbiának is évek óta az unió tagjának kéne lennie

- mondta Gulyás.