Felfüggesztették Venezuela ideiglenes elnökének mentelmi jogát

Vertical DEMONSTRATION The head of Venezuela's National Assembly and the country's self-proclaimed "acting president" Juan Guaido speaks to a crowd of opposition supporters during a rally in Caracas, on January 26, 2019. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Juan Guaidó
Vágólapra másolva!
Az alkotmányozó gyűlés elnöke, akit csak Nicolás Maduro államfő jobbkezeként emlegetnek, kedden felfüggesztette Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát. Guaidó, aki februárban ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, 50 ország támogatását tudhatja maga mögött. Az ellenzéki vezető mentelmi jogának felfüggesztése után elképzelhető, hogy a hatalom megpróbálja letartóztatni. 
Vágólapra másolva!

Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését a szintén Maduróhoz hű legfelsőbb bíróság indítványozta az előző nap. Guaidó a bíróság indítványát

jogilag hatástalannak nevezte.

Guaidó a nemzetgyűlésnek, vagyis a parlamentnek az elnöke, amelyben - a venezuelai intézmények közül egyedül - az ellenzék van többségben. Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság közölte, hogy Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését az alkotmányozó gyűlés vezetőjének hatáskörébe utalta. A testület azzal indokolta indítványát, hogy

Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására.

Juan Guaidó Forrás: AFP/Federico Parra

Guaidó február végétől március elejéig Kolumbiában, Brazíliában, Paraguayban, Argentínában és Ecuadorban járt. Ezek az országok támogatják a venezuelai hatalomváltást.

Guaidó mentelmi jogának felfüggesztése után elképzelhető, hogy a hatalom kísérletet tesz letartóztatására. Az ellenzéki vezető maga is beszélt arról nyilvánosan, hogy számít erre, illetve arra, hogy megpróbálják elrabolni. Diosdado Cabello azt mondta kedden: "most már elkezdődhet a bűnügyi eljárás Guaidó ellen".