Gyurcsány Ferenc már arról beszél, hogy nem lát kivetnivalót a Jobbikban

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. április 14. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nem lát semmi kivetnivalót a Jobbik elmúlt időszakbeli teljesítményében Gyurcsány Ferenc, ez derült ki csütörtöki sajtótájékoztatójából. A DK elnöke sosem nyilatkozott még ilyen pozitívan az antiszemita pártról, ami a két szervezet viszonylatában egy korszak kezdetét jelentheti. Nagyon úgy néz ki, hogy a "szemkilövetőből" és a "nácikból" politikai szövetségesek lettek. 
Vágólapra másolva!

Új minőséget jelentett az antiszemita Jobbik és a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció kapcsolatában, hogy a Jobbik jászberényi csoportja - többek között - a korábban a párt által megvetett Vadai Ágnes DK-s képviselőt hívta meg előadónak kedd esti lakossági fórumára. Nem sokan gondolták volna, hogy két napnak sem kell eltelnie ahhoz, hogy újabb szintugrásra kerüljön sor az egykoron ellenséges pártok viszonyában. Pedig, bizony, ez történt.

Ilyen sem volt még: Gyurcsány a Jobbikot védi

Ugyanis csütörtökön Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tartott sajtótájékoztatót a Képviselői Irodaházban, amelynek végén egy újságírói kérdésre válaszolva - tőle eddig szokatlan módon - védelmébe vette a Jobbikot. A sajtó munkatársa azt kérdezte tőle, hogyan kell értelmezni és értékelni a keddi Vadai-látogatást, amire teljesen váratlanul Gyurcsány kijelentette, hogy pártját lényegesen jobban zavarja a Fidesz jelene, mint a Jobbik múltja.

A pár másodperces döbbent csendet követően

az újságíró ismét nekifutott, azonban Gyurcsány rendíthetetlenül folytatta a Jobbik védelmezését.

- fogalmazott a bukott kormányfő. Kijelentése azért különösen érdekes, mert

Gyurcsány sosem fogalmazott még ilyen pozitívan a Jobbikról.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy elhárult minden akadály a két párt totális összeborulása elől. Pár hónapja ez még nem feltétlenül volt így, februárban a DK-elnök az Inforádiónak adott interjújában azt hangsúlyozta, nincs együttműködés pártja és a Jobbik között. "Ha ön utálja a tökfőzeléket, és én is utálom, még nem biztos, hogy barátok vagyunk" - nyilatkozta a politikus, azt üzenve, hogy a Jobbik és a Demokratikus Koalíció között koránt sincs barátság.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a Jobbikkal kapcsolatban mostanában nincs semmiféle kivetnivaló Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ismert, a két párt egymáshoz való közeledése azért különösképpen visszás, mert nem is olyan régen még kígyót-békát kiabáltak egymásra. A Jobbik Gyurcsány Ferencet és kormányát tette felelőssé a 2006-os utcai harcok kirobbanása, a rendőri túlkapások és a magyar gazdaság összeomlása miatt, a DK politikusai pedig számtalanszor nácinak, kirekesztőnek titulálták a Jobbikot, akikkel akkor még elképzelhetetlennek tartottak bármiféle együttműködést.