Élőben közvetítjük Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache tájékoztatóját

Események

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache sajtótájékoztatója
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn fogadja Strache osztrák alkancellárt. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
16:45
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Újabb fontos találkozó Budapesten

Magyarországra érkezett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, akit fogad Orbán Viktor miniszterelnök. A találkozó abba a sorba illik, amibe Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter látogatása is. Mindketten Orbán Viktor politikájának régi támogatói, a bevándorlásellenes európai erők vezető politikusai. Strache hétvégén megjelent interjújában nagy várakozásokkal tekintett a látogatás elé.

16:52
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Strache: Követendő a magyar kormány és Orbán Viktor családpolitikája

Nagyra értékelem Orbán Viktort, várom ezt a találkozást – mondta az Österreich című napilapban megjelent interjúban Heinz-Christian Strache. Strache kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást. Strache korábban méltatta és követendőnek nevezte a magyar kormány és Orbán Viktor családpolitikáját, és azt is mondta, hogy szeretné, ha Ausztria szorosabban együttműködne a visegrádi országokkal. A találkozón vélhetően szó lesz az európai parlamenti választásokról is. Korábban Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache is kulcsfontosságúnak nevezte az EP-választásokat, mert május 26-án korrigálni lehet azt a politikai tévutat, amelyen jelenleg az Európai Unió jár.

17:00
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Át kellene venni az osztrák modellt

Az osztrák Kleine Zeitungnak adott interjújában, ami hétfőn jelent meg, Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt. A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy "kitűnik a dekadens európai politikai mezőnyből". Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.

17:16
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik a sajtótájékoztató.

17:17
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A kétoldalú kapcsolatok rendezettek

Baráti tárgyalásokon vagyunk túl - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kétoldalú kapcsolatok rendezettek - tette hozzá, de a gazdasági kapcsolatokat tovább kell javítani. Magyarország célja, hogy az osztrák növekedés két százalékponttal magasabb legyen, mint az uniós átlag. Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határát is védi, ebben a közös határvédelemben Ausztria segítette hazánkat. 

17:19
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet

Orbán Viktor kijelentette, hogy a jobboldali osztrák kormány szimpátiával figyeli a magyar határvédelmet. Változást szeretnénk Európában - tette hozzá. Olyan változást szeretnénk Európában, amilyen Ausztriában volt. Ennek lényege, hogy a jobbközép erők a jobboldali pártokkal működjenek együtt. Az európai baloldal reménytelenül bevándorláspárti, ezért ha a baloldali erőkkel működnek együtt a jobbközép erők, akkor az utóbbiak is bevándorláspártiak lesznek. Ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet - mondta a kormányfő.

17:22
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az európai baloldal szocializmust hirdetett meg

Az európai baloldal szocializmust hirdetett meg, aminek egyik eleme az adónövelés és a bürokrácia növelése - mondta Orbán Viktor. Az FPÖ és a magyar kormánydelegáció között a stratégiai kérdésekben együttműködés van. 

17:24
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor felelősségteljesen védte az unió határait"

Heinz-Christian Strache arról beszélt, hogy nagyon fontos gazdasági együttműködés van a két ország között. Az osztrák vállalatok számára nagyon fontos a kiszámítható beruházási környezet Magyarországon, és ennek a garanciája a miniszterelnök - tette hozzá. Az alkancellár kijelentette, hogy továbbra is fellépnek a bűnözés és az illegális migráció ellen, és ezért szükséges az EU külső határainak a védelmének biztosítása. Köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy 2015-ben felelősségteljesen védte az unió határait.  

17:27
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Egy európai hazafias frakció is létrejöhet az Európai Parlamentben

Strache szólt arról is, hogy Európának egy erős szövetségre is szüksége van, hogy fellépjünk többek között az iszlamizáció ellen. A politikus üdvözölte a magyar családpolitikai lépéseket, és több lépés modellértékű Ausztria számára. Az alkancellár egy hazafias európai frakció létrehozásáról is beszélt, mert Európa súlyosan megosztott a túlzott határnyitás miatt. Mindezek miatt a félelem érzése alakult ki. Strache szerint az Európai Néppártnak nyitnia kellene a hazafias erők felé. Egy olyan Európát akarunk, ami egyben védi a társadalmakat.  

17:29
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Strache a föderális Európa mellett áll

Strache marxista alapúnak nevezte a szociális Európa ötletét. Egy jó békés, gazdaságpolitikai fejlődést akarunk biztosítani Európa számára - tette hozzá. Föderalisztikus fejlődést akarunk Európába - mondta az alkancellár. 

17:30
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Előre fognak lépni a hazafias erők

Május 26-án a hazafias erők előre fognak lépni - mondta az osztrák alkancellár. 

17:34
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Az EB elnökjelöltjei alkalmatlanok

Orbán Viktor kérdésre elmondta, Magyarország hosszú-hosszú évek előfutára volt azon gondolatoknak, amik egyre erősebbek Európában. Ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők erős pozíciókkal rendelkeznek, de a bevándorlásellenes erők megerősödése egy kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni. A bizottság esetében egyértelműen alkalmatlanok a bizottsági elnökjelöltek a bevándorlás szempontjából - mondta Orbán.  

17:35
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk elképzelni a helyünket egy olyan EPP-ben, ahol a bevándorláspárti erők vannak többségben"

Mi az Európai Néppárthoz tartozunk - mondta Orbán Viktor. Nem tudjuk elképzelni a helyünket egy olyan EPP-ben, ahol a bevándorláspárti erők vannak többségben - tette hozzá. A mi álláspontunk kisebbségben van az EPP-n belül. 

17:38
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Vissza kell adni ezt a hatáskört a tagországoknak

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a két ország között intelligenciára van szükség az együttműködést illetően, így a másodrendű utak átjárhatóságának esetében elfogadtuk az osztrák véleményt. Az uniós belügyminiszterek tanácsáról azt mondta a magyar kormányfő, hogy az eredeti ötlet Nicolas Sarkozytől származik. Ha Brüsszel nem tudott egy európai megoldással előállni a migránsügyben, akkor vissza kell adni ezt a hatáskört a tagországoknak - tette hozzá.

17:42
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mi szeretnénk kitartani a korábbi közösségünk mellett

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy most tiszteletlenség lenne párttérképen való elmozdulásról beszélni. A mi álláspontunkat befolyásolja a választások eredménye, az emberek véleménye. Minden döntéssel megvárjuk az EP-választás eredményét - tette hozzá. Mi szeretnénk kitartani a mellett a közösség mellett, amely mellett eddig dolgoztunk - mondta a kormányfő. 

17:44
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Weber megsértette a magyarokat

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem akar bizottsági elnök lenni. Aki így beszél, az a választók tiszteletét sérti meg, ezért a magyar miniszterelnök nem támogathat egy ilyen embert, aki nem tart igényt a magyarok szavazataira - mondta Orbán Viktor. 

17:45
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Nyitottak vagyunk a lisszaboni szerződés módosítására

Az uniós szerződés módosításáról Orbán Viktor azt mondta, hogy nyitottak az uniós alapszerződés módosítására. 

17:48
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Strache pártja elmegy Salviniékhoz

Strache közölte, hogy részt vesznek a Salvini-féle mozgalom zászlóbontásán. 

17:51
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ezek a pártok bebizonyították, hogy képesek jól kormányozni

Strache szólt arról, hogy a politikai baloldal teljes mértékben intoleráns magatartást folytat, és mindent szélsőjobboldalnak nevez, ami nem olyan, mint ő. Mindezek ellen én keményen harcolok - tette hozzá. A baloldal multikulturális társadalmat akar létrehozni. Mi jobbközepek vagyunk - mondta Strache. Orbán Viktor ugyanezen témáról azt mondta, több európai kormányzó pártról azt mondták, hogy szélsőjobboldaliak, de ezek a pártok bebizonyították, hogy felelősségteljesek, és képesek sikeresen kormányozni. 

17:54
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Európai modell is lehet az ausztriai együttműködésből

Strache egy másik kérdésre azt mondta, hogy Ausztriában a néppárt több sikeres szabadságpárti témát átvett, és ennek köszönhető az együttműködésük. Ausztriában, bár működik a két jobboldali párt kormányzása, de európai szinten egyelőre ez nem valósult meg. Egyelőre Ausztria a kísérleti terep - tette hozzá. 

17:58
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök Weber

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az osztrák családi pótlék ügyében az európai bíróság döntése után kerül ismét napirendre ez a kérdés. Nekünk jó lett volna Weber bizottsági elnöknek, de ő bejelentette, hogy nem akar a magyar szavazatokkal bizottsági elnök lenni. A demokrácia felől nézve nem támogathatom, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök. Strace alkancellár pártja nemcsak kiállt Magyarország mellett, hanem ezt látványosan megtette az EP-ben. 

17:59
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Ezek a témák nem jelentenek viszályt

Strache elmondta, hogy a vitatott témák szóba kerültek, de ezek nem jelentenek viszályt. 

18:00
május 06, 2019
Vágólapra másolva!

Vége a sajtótájékoztatónak

A sajtótájékoztató véget ért, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.