Hihetetlenül elszálltak a lakásbérleti díjak

történelem érettségi
Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.
Vágólapra másolva!
Pár hét múlva az egyetemisták miatt felpörög az egyetemvárosok lakásbérleti piaca, ahol jelentősen nőtt a kereslet az idén. A kínálat azonban nem tartott lépést a fokozódó kereslettel, jelenleg 14 200 ingatlant kínálnak kiadásra. Budapesten 160 ezer forint az átlagos bérleti díj május közepén, ami 7 százalékos drágulást jelent. Debrecenben 100 ezer forintért kínálták a lakásbérleteket, Szegeden 95 ezer forintért, Pécsen pedig 85 ezer forintnál járt a piac.
Vágólapra másolva!

Az iskolaév végével, valamint a felvételi ponthatárok várhatóan július kihirdetésének közeledtével, vagyis pár héten belül magasabb fordulatszámra kapcsol majd a lakásbérletpiac. Az Ingatlan.com legfrissebb elemzése bemutatja, milyen helyzetből indul a szezon.

A diákoknak meg kell birkózniuk a szűk lakásbérleti piac kihívásaival is, méghozzá minél hamarabb Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapest

A lakásbérletpiac alakulását, ezen belül a bérleti díjakat inkább a kínálat határozza meg, mivel a kereslet évek óta meglehetősen erős.

- mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember hozzátette, hogy a fővároson kívül sem bővült számottevően a kínálat, mert országszerte 14 200 kiadó ingatlan érhető el, ami éves szinten 4 százalékos bővülést jelent.

A fővárosban az átlagos lakásbérlet ár 160 ezer forint volt május közepén, ez 7 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Budapesten belül a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint volt az átlag.

Forrás: Ingatlan.com

Egyetemi városok

Az egyetemi városok közül Pécsen a kereslet 17 százalékkal, a kínálat pedig 14 százalékkal nőtt, ugyanakkor az átlagos bérleti díj az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal 85 ezer forintra mérséklődött.

Miskolcon a kereslet több mint 60 százalékkal nőtt, a kínálat pedig közel a duplájára bővült, a bérleti díj pedig 14 százalékkal 80 ezer forintra ugrott.

Győrben az idén 20 százalékkal kevesebb kiadó lakásból lehetett válogatni, miközben a kereslet itt is közel 70 százalékkal erősödött. Ezek eredőjeként az átlagos bérleti díj egy év alatt 10 százalékkal 110 ezer forintra nőtt.

Debrecenben az átlagos bérleti díj 11 százalékkal 100 ezer forintra, Szegeden pedig visszafogottabban, 6 százalékkal 95 ezer forintra emelkedett.

Forrás: Ingatlan.com

Az Ingatlan.com elemzése rámutat arra is, hogy

a diákoknak nemcsak egymással, hanem az adott városban újonnan munkát vállalókkal, valamint az otthonról elköltöző pályakezdő helyi fiatalokkal is versenyezniük kell a lakásbérletpiacon.

Július végén, a felvételi ponthatárok kihirdetéskor a fokozódó kereslet miatt a lakásbérletárak átmeneti jelleggel még tovább emelkedhetnek.