Figyelem: a túlzott tojásfogyasztás szívelégtelenséghez vezethet

tojás
Kulcsfontosságú a mértékeltes tojásfogyasztás
Vágólapra másolva!
Az UMass Lowell táplálkozási szakértői megdöbbentő és szinte hihetetlen tényeket tártak fel a napokban: azt állítják, hogy a szívbetegség és az ehhez köthető elhalálozás az általunk elfogyasztott tojások számához köthető.
Vágólapra másolva!

A tojásfogyasztás éves szinten évről-évre emelkedik

A kutatók közel 30 ezer felnőtt étrendjét, egészségi állapotát és életmódját követték nyomon 31 éves korukig és megállapították, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott tojás miatt a megemelkedett koleszterinszint súlyos egészségkárosító hatással járhat.

Érdemes odafigyelni a mennyiségekre Forrás: AFP

– mondta Katherine Tucker, az UMass Lowell Zuckerberg Egészségtudományi Főiskola orvosbiológiai professzora, az tudományos folyóiratban most publikált tanulmány társszerzője.
Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi táplálkozási iránymutatások nem nyújtanak az egyéneknek megfelelő tanácsot arra vonatkozóan, hogy

naponta hány tojás fogyasztásával tudnak az egészségesnek mondható táplálkozás határain belül maradni.

Közel 200 milligramm koleszterint tartalmaz

Az ötévente frissített táplálkozási irányelvek azonban a tojás vonatkozásában igen csekélyke információval szolgálnak.

– magyarázta Tucker. – Az irányelv azonban egyértelműen kimondja, hogy a koleszterin fogyasztását napi 300 milligrammban érdemes maximalizálni.

Kulcsfontosságú a mértékeltes tojásfogyasztás Forrás: pexels.com

Egy nagyobb méretű tojás azonban közel 200 milligramm koleszterint tartalmaz, ami nagyjából egy 227 grammos steaknek felel meg. A kutatók rámutattak, hogy

a magas koleszterintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott hústermékek, a sajt és a magas zsírtartalmú tejtermékek.

És bár a most publikált kutatás nem nyújt specifikus ajánlásokat a tojás- vagy a koleszterin-fogyasztásra vonatkozóan, úgy találta, hogy minden, naponta elfogyasztott, további 300 milligramm koleszterin 17 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint 18 százalékkal a korai halálozás esélyét.

A tojásfogyasztást nem szabad mellőzni

A kutatók szerint azonban a tojásfogyasztást nem szabad mellőzni, hiszen nagy dózisban tartalmazza a szemek és a csontok egészségéhez szükséges tápanyagokat.

– mutatott rá Tucker. – Az egészséges táplálkozás elsősorban a mérsékletességről és az egyensúlyról szól, ahol érdemes odafigyelni az étrendünk minőségére.

Figyeljünk a heti mennyiségekre Forrás: pexels.com

A most publikált eredmények arra is rámutattak, hogy a vizsgálatban résztvevők hiába éltek egyébként egészséges életmódot, tehát hiába mozogtak rendszeresen és figyeltek oda a táplálkozásukra, ez nem változtatta meg a magas tojásfogyasztáshoz kapcsolódó, emelkedő koleszterinszint miatt kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a korai halál kockázatának növekedését.

(MedicalExpress)