A világ egyik legnagyobb országa is elkezdi betiltani a műanyagot

Műanyag visszaküldés Kuala
A container filled with plastic waste from Australia is seen on May 28, 2019 before shipping back to the country of origin in Port Klang, west of Kuala Lumpur. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Kanada már két éven belül, 2021 elejére megszabadulna néhány egyszer használatos műanyagtól, hogy ezzel is csökkentse az óceánokba jutó, nem újrahasznosítható és nem lebomló szemét mennyiségét - írja a Reuters. Elsőként a szívószálakra, műanyag evőeszközökre, és a bevásárló táskákra terjed majd ki a tiltás.
Vágólapra másolva!

Kanada az Európai Unió döntését követi az egyszer használatos műanyagok tiltásával kapcsolatban, mely azzal egyidőben érkezett, hogy az ország épp vitában áll a Fülöp-szigetekkel és Malajziával szemét-ügyben. Utóbbi két ország ugyanis több ezer tonna, konténerhajón szállított hulladékot küld vissza Kanadába. Egyrészt, mert a helyi szabályozás megváltoztatásával ezen ázsiai országok sem kívánnak a jövőben a nyugati államok szemétlerakóiként működni, másrészt azért, mert - állítja a Fülöp-szigetek vezetése - Kanada egyszerűen megtévesztette országukat azzal, hogy a hivatalos dokumentumoktól eltérően, nem újrahasznosítható hulladékot küldött oda.

Illusztráció Forrás: AFP/Mohd Rasfan

E viták közepette érkezett most a kanadai miniszterelnök bejelentése,

miszerint 2021-től kezdődően számos, mindennapi használati tárgynak búcsút inthetnek a kanadaiak, legalábbis jelenlegi formájukban.

A zacskók, szívószálak valamint a műanyag evőeszközök lesznek első körben betilva, de utóbbiakkal kapcsolatban - úgy tűnik - még a leginkább érintett vendéglátósok sem aggódnak. Egy ottawai étteremtulajdonos egyenesen azt mondta, érezni fogják működésükben a váltást, ami extra költséget jelent az egyszer használatos műanyagok elhagyásával, de ennek egy részét átterhelik a vendégekre, és a fenntarthatóság ügye amúgy is sokkal fontosabb vonatkozást jelent.

Ugyanakkor a kanadai kormány azt közölte, "tudományos alapon" fogják meghatározni a 2021-es tiltáshoz,

pontosan melyek azok a műanyagok, amelyek a legsúlyosabb fenntarthatósági problémát és az emberi egészségre való ártalmat jelentik.

Kanada jelenleg a felhasznált műanyag kevesebb mint 10 százalékát hasznosítja újra. Az ott élők minden évben 8,3 milliárd amerikai dollárnak (kb. 2400 milliárd forint) megfelelő értékű műanyagszemetet termelnek, amely a kormányzat szerint 2030-ig nem változik, hacsak nem lépnek közbe.