Ezek a digitálisan legfejlettebb országok a világon

Keyboard INTERNET CRIME Digital Hoes Minced meat Cyber Cybercrime Doxing Hacking E-COMMERCE ILLUSTRATION Symbol image
11 January 2019, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: ILLUSTRATION - Keys of an illuminated keyboard. (Shooting with Zoom Effect) Photo: Sebastian Gollnow/dpa
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés rámutatott arra, hogy az európai országok közül néhányan a világ élmezőnyébe tartoznak a digitális kommunikáció terén, mások viszont jócskán le vannak maradva. A tanulmány azt vizsgálta, hogy mely országok lakói boldogulnak a legjobban külföldön és mennyire oldják meg jól a digitális kommunikációt, legyen az személyes vagy a munkát érintő.
Vágólapra másolva!

Az InterNations által végzett kutatás az első jelentősebb ezen a területen és azt vizsgálta, hogy a társadalom, azon belül is főleg a külföldön élők, hogyan sajátították el a digitális kommunikációt. Ide tartozik a családtagokkal való kapcsolattartás az olyan platformokon, mint a Skype, vagy éppen a távmunka, a home office és a külföldről történő kommunikáció.

A kutatás során nagy hangsúly helyeztek az olyan faktorokra, mint a kormányhivatalok (pl. ügyintézés) online elérhetősége, az internet sebessége, valamint az internet "szabadság", azaz blokkoltak vagy limitáltak-e bizonyos tartalmak. Szintén fontos tényező volt a digitális fizetés elérhetősége is az adott országban. valamint az, hogy milyen gyorsan lehet telefonszámhoz jutni. A felmérésben 178 ország 18000 állampolgára vett részt.

Az európai országok nagyon jól teljesítettek, hiszen közülük négyen is bekerültek a digitális jólét első öt helyére.

Észtország bizonyult a legjobbnak, őket Finnország, Norvégia és Dánia követte, de Hollandia is ott van a tíz legjobb között. Az első húszban is bőven akadnak európai államok, például Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Svájc, Portugália és Ausztria.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow

Észtország már egy ideje a világ egyik legfejlettebb digitális társadalmának számít. Az országban az internet sebessége jócskán meghaladja az európai átlagot és alig van korlátozva a hozzáférhető oldalak száma.

A válaszadók 86 százaléka szerint Észtországban tökéletesek az online szolgáltatások. Emellett, a többi északi országhoz hasonlóan nagyon elterjedt a készpénz-nélküli fizetés, gyakorlatilag bárhol lehet kártyával, mobillal vagy más digitális módon fizetni.

Azonban Európa egészét tekintve már árnyaltabb a kép. Franciaország, Németország és Olaszország a 35., az 53. és az 57. helyen található a rangsorban. Franciaországban a válaszadók szerint borzalmasan nehéz mobilszámot igényelni, és a kormányhivatalok online jelenléte, tehát az ügyintézés is nehézkes az interneten keresztül.

A gazdasági nagyhatalomnak számító Németország a második leggyengébben teljesító európai állam a felmérés szerint.

A készpénzmentes fizetés alig terjedt el, és nem túl általános az online ügyintézés sem. Náluk is rosszabbul teljesít Olaszország, amelyet már megelőzött Kenya, Kazahsztán és Vietnám is.

(A teljes lista ITT tekinthető meg, a 22. oldalon.)