Egyetlen nap alatt kétmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

environment Horizontal
Egykor jégtakaró volt azon a részen, ahol a kutyák futnak
Vágólapra másolva!
Extrém mértékű olvadás sújtja Grönlandot, múlt héten egyetlen nap leforgása alatt 2 milliárd tonna jég tűnt el a földrészről.
Vágólapra másolva!

Az Arktiszon teljesen normálisnak számít a szezonális jégolvadás, amely júniusban kezdődik és augusztusig tart, a tetőzése pedig júliusban történik meg. Az viszont, hogy ilyen ütemben zajlik a jégvesztés, egészen példátlan. A szakértők szerint a folyamat leginkább a 2012-es eseményekhez hasonlítható, amikor szintén kis híján teljesen eltűnt Grönland jégtakarója.

Idén a jégolvadás az átlagosnál három héttel korábban kezdődött.

A szokatlanul korai jégvesztés az úgynevezett albedó-hatás gyengülése miatt tovább gyorsítja a jégtakaró eltűnését az elkövetkező hónapokban.

Ennek lényege, hogy a jégtakaró a Nap által kibocsátott sugárzás jelentős részét visszaveri a világűrbe, ám ha ez megszűnik, a hőmérséklet ugrásszerű növekedésnek indul, és még több jég fog elolvadni, tovább erősítve a kedvezőtlen hatásokat. Az egész valójában egy ördögi körhöz hasonlítható.

Egykor jégtakaró volt azon a részen, ahol a kutyák futnak Forrás: AFP/Steffen Olsen

Nem segíti a helyzetet, hogy az Atlanti-óceán középső részéről nedves, meleg levegő áramlik Grönland felé.

Az Everesten sem jobb a helyzet, egy korábbi vizsgálat azt mutatta ki, hogy a klímaváltozás miatt a hegy 2100-ra teljesen jégmentessé válhat, ami több mint száz millió ember vízellátását érintheti.

(CNN)