55 éve három embert öltek meg a Ku-Klux-Klan gyilkosai

Edgar Ray Killen
Edgar Ray Killen (2nd R), 79-years-old, is escorted by police from the Neshoba County Courthouse 12 January, 2005 in Philadelphia, Mississippi. Killen is the first person to be charged with the murders 21 June, 1964 of civil rights workers James Chaney, a 21-year-old black man from Mississippi, and Andrew Goodman, 20, and Michael Schwerner, 24, both white men from New York. (Marianne Todd/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY *** Local Caption *** Edgar Ray Killen
Vágólapra másolva!
1964-ben, éppen 55 évvel ezelőtt egész Mississippi államot megbotránkoztatta James Earl Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner, afroamerikai polgárjogi aktivisták meggyilkolása. Az FBI kezdett el nyomozni az ügyben, és végül kiderítették, hogy a hírhedt Ku-Klux-Klan tagjai megszervezték és végrehajtották a gyilkosságot. El is ítélték a gyilkosság kitalálóját és felbujtóját. Csakhogy több évtizeddel a történtek után. 
Vágólapra másolva!

A fűrészmalom vezetésétől a gyilkosságig

Edgar Ray Killen 1925. január 17-én született, Mississippiben, Philadelphiában. Ő volt a legidősebb gyerek hét testvére mellett. A férfi egy fűrészmalmot vezetett, és baptista prédikátor volt. De mindemellett egy Ku-Klux-Klan csoportot szervezett, hogy eltervezze és irányítsa a 21 éves, fekete fiú, James Chaney, és két New Yorkból érkezett zsidó fiú, a 20 éves Andrew Goodman és a 24 éves Michael Schwerner meggyilkolását. Mindhárom férfi a feketék polgárjogi aktivistája volt, részt vettek a Freedom Summer mozgalomban, és segítettek a fekete szavazóknak regisztrálni magukat Mississippiben. 1964 júniusában valaki vagy valakik felgyújtottak egy templomot, ami egy fekete közösséghez tartozott.

A három férfi kezdte el vizsgálni az ügyet, de aztán rejtélyes módon, június 21-én eltűntek. Senki sem tudta, hogy mi történhetett velük, mígnem 44 nappal később előkerült a holttestük egy elhagyatott földgát mellett.

Hamar kiderült, hogy megölték őket, és az ügyben az FBI is nyomozni kezdett a rendőrség mellett. A nyomok a Ku-Klux-Klanhoz vezettek. Az FBI elemzése szerint meggyilkolásuk része lehetett egy nagyobb Ku-Klux-Klan összeesküvésnek, amit a klán mississippi vezetője, Sam Bowers hagyott jóvá. Tizennyolc férfit, köztük Killent, letartóztattak, és összeesküvéssel vádolták őket. A tárgyalás 1966-ban kezdődött.

Edgar Ray Killen Forrás: AFP/2005 FBI/Pool

Killen Cecil Price-szal, majd a Neshoba megyei seriffhelyettessel gyűjtöttek össze fegyveres férfiakat, akikkel közösen megszervezték a három polgárjogi aktivista meggyilkolását. Hét embert – köztük a seriffhelyettest – elítéltek, míg nyolcat felmentettek. Azok közül, akiket bűnösnek találtak, egyikük sem ült 6 évnél többet börtönben. Végül az egész gyilkosságot kitervelő Killent is felmentették.

Aztán több mint 20 évvel később egy oknyomozó riporter, Jerry Mitchell vizsgálni kezdte a gyilkossági ügyet. Egy tanárokból és diákokból álló csapat segített neki, hogy újabb bizonyítékokat, szemtanúkat találjanak. Nyomást gyakoroltak az államra, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket, és nyissák meg újra a gyilkossági ügyet.

A diákok végül rávették Killent, hogy adjon nekik egy interjút, amiről hangfelvétel készült. A felvétel bebizonyította, hogy Killen még mindig ragaszkodik a szegregációs nézeteihez.

Azután több potenciális szemtanút találtak, és létrehoztak egy weboldalt is, majd az Egyesült Államok Kongresszusához, aztán a nemzetközi médiához fordultak, hogy újratárgyalják az ügyet, de ők nem jártak sikerrel, újabb 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mégis bíróság elé kerüljön Killen.

A gyilkosság újratárgyalása

2005. január 6-án letartóztatták Edgar Ray Killent. A tárgyalása áprilisban lett volna, de az akkor 80 éves férfi egy Nelson megyei hétvégi házban fűrészelés közben eltörte mindkét lábát, ezért a tárgyalást csak június 13-án tudták elkezdeni. Killent kerekesszékben vitték a tárgyalásra, és 41 évvel a gyilkosság után bűnösnek mondták ki. A bíró kijelentette, hogy minden elveszett élet értékes volt, és azt mondta, hogy a törvény nem kegyelmez meg az idős férfi életkora ellenére sem, mert egy súlyos bűncselekményről van szó.

Ezért a maximális büntetést kell kiszabni, Killen korától függetlenül.

Augusztusban azonban 600 ezer dolláros óvadékkal szabadulhatott. Az idős férfi akkor is még kerekesszékben volt, és azt mondta, hogy nem tudja használni a jobb kezét, ezért a bíró úgy döntött, hogy nem veszélyes a társadalomra.

Edgar Ray Killen Forrás: Getty Images/Marianne Todd

Alig egy hónappal később egy seriffhelyettes jelentette a bíróságnak, hogy látta Killent, aki gond nélkül, a saját lábain sétált, és nem volt szüksége kerekesszékre. Ezután, szeptember 9-én többen is tanúskodtak a bíróság előtt arról, hogy látták Killent autót vezetni, egyikük pedig arról számolt be, hogy az idős férfi kezet fogott vele, a jobb kezével.

A bíró ezért börtönbe záratta Killent, 60 évre.

2006 márciusában a börtönből átszállították egy kórházba, hogy kezeljék a lábsérülését, amelyet állítólag 2005-ben szerzett.

Edgar Ray Killen Forrás: Getty Images/Marianne Todd

2010. február 25-én az Associated Press beszámolt arról, hogy Killen pert indított az FBI ellen, mert azt állította, hogy egyik ügyvédje, Clayton Lewis, FBI-informátor volt. Egy évvel később Daniel P. Jordan kerületi bíró elutasította az ügyet. A rasszista férfi 2010 augusztusától 2011 novemberéig egy fekete prédikátorral, James Hart Sternnel osztozott egy cellán. A két férfi nagyon jóban lett ez idő alatt, és később Killen több tucat levelet írt egykori cellatársának. Ezekben minden bűntettét elismerte, és átíratta földjét Sternre.

Edgar Ray Killen 2018. január 11-én a börtönben halt meg hat nappal 93. születésnapja előtt.

A nyomozás történetéről 1988-ban film is készült Lángoló Mississippi címmel.

Még több holttest került elő

A nyomozás alatt egy másik kettős gyilkosságot is sikerült feltárniuk a rendőröknek. James Seale 1964. május 2-án rabolt el két, stoppoló 19 éves fiatalt: az afroamerikai Charles Eddie Moore-t és Henry Hezekiah Deet. Mindketten szórakozni indultak. Seale sejtette, hogy Henry Hezekiah Dee egy polgárjogi aktivista. A férfi a Ku-Klux-Klan ultraradikális részéhez, a Ku-Klux-Klan Fehér Lovagjaihoz tartozott, és utálta az afroamerikaikat. Eldöntötte, hogy megöli mindegyiküket, ezért azt mondta, hogy adóellenőr, aztán egy erdőbe vitte a fiúkat. Ott találkoztak több társával, akikkel egy-egy fához kötözték a két fiatalt.

Megverték, és egy lefűrészelt csövű sörétes puskával meglőtték őket.

Aztán kocsiba tették a még élő fiúkat, és közel 200 kilométerrel arrébb egy Jeep motorblokkjához kötözték őket, és síndarabokat kötöztek a testükre, majd egy folyóba dobták a két fiút. Két hónappal később találták meg a holttesteket. Bár a gyilkosság után közvetlenül meggyanúsították a férfit, mégis elengedték a feketéket nem kedvelő állam hatóságai.

Az ügyész akkor azt mondta, hogy a nyomozás érdekében szabadon kell engedni a két vádlottat.

Ezután valahogy az ügyet egyszerűen elfelejtették, és mindenki úgy tudta, hogy Seale meghalt, egészen 2005-ig, amikor is az egyik meggyilkolt fiú testvére Mississippibe nem ment, hogy egy dokumentumfilmet forgasson. Kiderült, hogy

Seale nagyon is él, és Moore bátyja kiharcolta, hogy a per folytatódjon.

A férfit végül 43 év után ítélték el, amikor is az egyik társa, Charles Marcus Edwards ellene vallott.