Gyerekjáték: Chucky visszatért és köszöni, jól van!

gyerekjáték
Vágólapra másolva!
Jason Vorhees, Michael Myers, Freddy Krueger, Thomas Hewitt, ismertebb nevén Bőrpofa. Impozáns névsor, igazi horror ikonok társasága az övék, ahova nyugodtan besorolhatjuk a gyilkos babát, Chucky-t is. Néhány év szünet után újragondolták a franchise-t, a vérfrissítés pedig kifejezetten jót tett kedvenc pszichopata játékszerünknek.
Vágólapra másolva!

A vörös hajú vérengző bábú ötlete Don Mancini fejéből pattant ki, az első, 1988-as Gyerekjáték pedig a mai napig a sorozat legjobbja. Négy további folytatás után, 2013-ban egyfajta reboot képében megszületett a Chucky átka, ami múltidézésként a maga módján működött ugyan, de túl komolyan vette magát, így önálló filmként kudarcot vallott. Két évvel ezelőtt a Chucky kultuszá-ban Mancini újfent próbálkozott, ezúttal egy viccesebb trashfilmmel. A végeredmény szintén felemás lett, megvolt benne a szériára jellemző fekete humor, csak a jó arányérzék hiányzott belőle.

Gabriel Bateman a filmben Forrás: Eric Milner

Idén tiszta lappal indultunk, új stábbal, egy remake/reboot formájában.

A történet nagyban hasonlít az eredeti verzióhoz. A tinédzser Andy (Gabriel Bateman) kap egy modern „pajti babát" a születésnapjára. Kezdetben minden rendben megy, a fiú és a játékszer remekül szórakoznak, ám egy meghibásodás miatt a Chucky névre hallgató baba egyre több szörnyűséget követ el.


Bár a sztori váza azonos, Tyler Burton Smith író kicsit aktuálisabbá tette, modernizálta az alapfelütést. Az eredetiben egy sorozatgyilkos, vodoo mágiát alkalmazva szállta meg a tárgyat, jelen esetben erről szó nincs. Inkább egy nem túl hangsúlyos, mégis hatásos fricskát kapunk az eldigitalizálódásról. A babát gyártó cég egyik dühös alkalmazottja úgy dönt, hogy átprogramozza a játékot, amelynek saját tudata van és nincsenek gátlásai.

Gyerekjáték Forrás: Big Bang Media

Épp ezért Chucky kezdetben ténylegesen nem gonosz, csak barátkozni szeretne. A cselekmény első fele így már-már egy kedves gyerekfilm benyomását kelti. Szimpatikus húzás volt Lars Klevberg rendező részéről, hogy hagyott időt kibontani a karaktereket, felvezette a konfliktust, motivációval szolgált és még a könnyed, humoros betétek is remekül álltak az összképnek. Majd érkeznek az Andy-t fenyegető hatások, Chucky-ból pedig előbújik az ördögi énje. Itt vált át a film slasherbe, ami hozza magával a zsáner sajátosságait, s egyben hibáit.

A szereplők illogikus döntéseivel, következetlen szituációkkal és a milliószor látott sablonokkal. Egy Gyerekjáték-filmet érdemes a helyén kezelni, kár komolyan venni a látottakat, de olykor kétségtelenül kicsúszik a gyeplő Klevberg kezei közül. Ellenben sikerült elérni azt, amit Mancininak régóta nem. Kreatívan és frappánsan adagolta a horror elemeket és a fekete humort, megragadva a sorozat igazi esszenciáját. A film nem kifejezetten ijesztő, egy, talán két jelenetet leszámítva nem is nevezhető brutálisnak, ugyanakkor árad belőle a slasher mozik utánozhatatlan hangulata, ami ügyes stílusérzékkel párosul. A legutóbbi Halloween-film próbálkozott hasonlóval és sikerrel vette az akadályt. Itt sincs másként.

Gyerekjáték Forrás: Big Bang Media

Nem kell sem az év horrorjára, sem zsigeri borzongásra számítani, sőt, a Gyerekjáték-ba lépten-nyomon bele lehetne kötni, de az embernek nincs szíve hozzá. Mégpedig azért, mert a kitűzött célját maradéktalanul teljesíti. Megmutatja, hogy mitől vált Chucky az elmúlt bő 30 évben elpusztíthatatlan horror ikonná, s teszi mindezt piszok szórakoztatóan. Ha kell humoros, máskor feszült, egy percre sem unalmas bűnös élvezet, s egyben a sorozat legjobb darabja az első rész óta. Ez a groteszk gonosztevő még jó darabig szedni fogja áldozatait.