Korrekt okostelefonra vágyik emberi áron? Ez lehet a megoldás

Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3 (2019).
Vágólapra másolva!
A hatalmas tudású, nemes anyagokból készült, erős hardverrel megtámogatott csúcstelefonok ellopják a csillogást, a show-t, és így mellettük kevesebb szó esik a kevésbé innovatív, fapados, de cserébe sokkal olcsóbb készülékekről. Pedig ez utóbbiak is igen fontosak, ezeket sem lebecsülni, hiszen a nagy tömegek a kedvezőbb áruk miatt inkább e modelleket keresik. Eme csoport egyik oszlopos tagjának tűnt az év elején bemutatott, új Alcatel 3, amelyre nagyon kíváncsiak voltunk pont az előbb vázolt okok miatt.
Vágólapra másolva!

Dizájn: Elsőre teljesen jó

A külsején nem látszik, hogy itt egy "spórolós" mobilról van szó, hiszen az ultravékony káváknak, és a cseppnyi, ízléses szenzorszigetnek köszönhetően úgy néz ki, mint egy prémium telefon, amire még rá is tesz egy lapáttal a szexin vékony készülékház, illetve a színátmenetes hátlap.

Alcatel 3 (2019). Forrás: Origo

Ám, mikor megfogja az ember, akkor kézzelfoghatóvá válik, hogy ez bizony távol van egy topmobiltól. Szó szerint. Ugyanis azonnal érződik, hogy a készülékház gagyi hatású kopogós műanyagból készült. Ezt az érzést pedig csak fokozza a micro USB csatlakozó, amit ma már kifejezetten ciki rátenni egy új telefonra a minden szempontból jobb USB Type-C helyett.

Teljesítmény

Egy biztos, az Alcatel 3 (2019), minden csak nem egy erőgép. A nyolcmagos Snapdragon 439 processzor a 3 GB RAM-mal és az Adreno 505 integrált grafikus chippel kiegészítve csak erősen visszafogott teljesítmény leadására képes. Ez pedig egyrészt azt jelenti, hogy a jobb grafikájú játékokat, a nagy felbontású médiaállományok pörgetését vagy az erőforrásigényes appokat (például a képmanipulációs szoftvereket, videóvágókat) el lehet felejteni. Sőt néha még a hétköznapi használat, tehát levelezés, böngészés során is belefutottunk kisebb akadozásokba.

A teljesítménye visszafogott. Forrás: Origo

A tapasztalatainkat a szintetikus tesztek is alátámasztották, hiszen például

az AnTuTu mérőalkalmazáson 79 278 pontot produkált,

ami nagyjából 300 000 ponttal (!!!) marad el a világcsúcstól. Az Android 8.1 operációs rendszerre épülő masina 32 GB adattárolásra szolgáló belső memóriával bír, amely bőven elég (legalábbis egy darabig) a fotóknak, videóknak és appoknak is.

Képernyő: Erős közepes

5,9 hüvelykes,tehát viszonylag nagy képernyővel látták el, és a már említett vékony keretnek köszönhetően a kijelző/készülékház arány egészen jó, 88,8 százalékos. Viszont a felbontás csak 1506 x 720 képpont, ekkora méret mellett még épp belefér az elfogadható kategóriába így 2019 közepén. Ennek hátrányaiból a hétköznapi használat során annyi érződik, hogy, hogy a képi világ nem olyan pengeéles, a nagyon finom részletek nem különülnek el egymástól annyira markánsan. De amit látunk, még azért így is rendben van, azt csúnya hazugság lenne állítani, hogy rossz a kép minőség, csak hát nem is olyan jó.

A kávák jó vékonyak. Forrás: Origo

Az alkalmazott IPS LCD paneltechnológia miatt a valódi feketén helyett inkább csak sötétszürkét látunk, és a kontraszt sem olyan megdöbbentő, mint amit az OLED képernyők produkálnak. A 394 nites maximális fényereje elég ahhoz, hogy akár tűző napsütésben is látható maradjon a kép, de az tény, hogy ilyenkor azért már kicsit fakó, tompa a látványvilág. A színhőmérséklet módosítható, és a tónusokról nagy általánosságban el lehet mondani, hogy szépek, természetesek, még a jellemzően problémásnak számító emberi bőr megjelenítése is rendben van. A mozgásmegjelenítés során nem futottunk bele anomáliákba, tehát nem húznak maguk után csíkot az objektumok, amelyek körül nem jelenik meg zavaró aura sem. A betekintési szög viszont elég gyatra: nagyjából 160 fok környékéről már látványosan fakulnak, szürkülnek a tónusok, viszont invertálódást nem tapasztalni.

Akkumulátor, hang

3500 mAh akkumulátora nem tűnik kifejezetten combosnak elsőre, viszont ehhez a hardverhez és kijelzőhöz ez is bőven elég! Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemidő használattól függően akár a 12-13 is elérheti 50 százalékos fényerő mellett. Integrált audio rendszerének hangminősége elég gyatra, a megszólalás színtelen, vékony, steril emiatt zenehallgatásra gyakorlat alkalmatlan. Amennyiben viszont valaki egy fejhallgatót dug rá, már sokkal vállalhatóbb a végeredmény.

Kamera

Sajnos kamera fronton nem teljesít valami fényesen az Alcatel 3. A felbontással nincs gond, hiszen a hátlapi 16 megapixeles fő egység részletessége megfelelő. Viszont kevés fénynél gyakorlatilag használhatatlan, hiszen szinte minden kép elmosódott és szürkés lesz. Világosban lehet vele értékelhető képeket lőni, de a beégéssel számolni kell.

Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt
Alcatel 3, mobil, okostelefon, teszt

A portré mód nem hiányzik, azonban hiába az 5 megapixeles másodlagos kamera, amely a mélységélesség illúziójáért felelne, az elektronikai rendszeresen bakot lő, emiatt a kép véletlenszerű tartományai homályosulnak el, vagy válnak élessé. Videózás terén sem teljesít kiemelkedően, hiszen be kell érni a Full HD felbontással, és a másodpercenkénti harminc képkockás képrögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz már egyszerűen kevés.

Vélemény

Az Alcatel 3 2019 változata hozta azt, amelyet az előzetes információk alapján kalkuláltunk: a teljesítménye nagyon távol van a világelittől, de ettől függetlenül általános feladatokra simán használható a készülék. Telefonálni, chatelni, Facebookozni, YouTube videókat nézni, levelezgetni, híreket olvasni nagyjából gond nélkül lehet vele. A kép minősége korrekt, bár nem kiemelkedő, a dizájnja és az akkumulátora pedig várakozáson felüli
Itt találhat még több információt a készülékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!