Vágólapra másolva!
Csütörtök délután megtartották az U17-es labdarúgó-világbajnokság csoportjainak kisorsolását, Zürichben. A magyar válogatott elkerülte a legnevesebb csapatokat, de így is megkapta az ötszörös győztes Nigériát, Ecuadort és Ausztráliát. A sorsolás után összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a magyar csapat ellenfeleiről.

Nigéria

Nigéria ötszörös győztese az U17-es világbajnokságnak. Rögtön az első kiírást megnyerte 1985-ben, majd 1993-ban, 2007-ben, 2013-ban és 2015-ben is a csúcsra ért, emellett volt további öt döntős szereplése is. Nigéria Brazília mellet az egyetlen, amely megvédte címét U17-es vb-n.

A nigériai csapattal kapcsolatban többször előkerült a téma, hogy túlkoros játékosokat utaztatnak a világversenyekre, 2013-ban több játékost is kizártak a tornáról, miután MRI-vizsgálatokkal bizonyították, hogy nem 17 évesek, de hasonlóra volt példa 2016-ban is.

Nwankwo Kanu 1999-ben megválasztották a legjobb afrikai focistának Forrás: AFP/Olivier Morin

A csapat egyetlen külföldön focizó játékosa Adrian Akande, ő a Chelsea focistája, de korábban olyan nevek tűntek fel az U17-es világbajnokságokon, mint John Obi Mikel, Celestine Babayaro, Nwankwo Kanu, Victor Ikpeba vagy éppen Kelechi Iheanacho.

Nigéria a legutóbbi, 2017-es tornára nem jutott ki.

Ecuador

Ecuador ötödik alkalommal szerepelhet a tornán, azzal vívta ki a szereplését, hogy az U17-es Dél-Amerika-bajnokságon a negyedik helyezett lett. Eddigi legjobb eredménye két nyolcaddöntős szereplés, legutóbb 2015-ben szerepelt a tornán, akkor ötödik lett. Ecuador keretében van játékos a Manchester United, az Atalanta, a Watford és a Corinthians csapatából is.

Ausztrália

Ausztrália rutinos résztvevője a tornának, ezúttal a 2018-as U18-as Ázsia-bajnokságról kvalifikált, ahol a negyedik helyen végzett. Az ausztrálok 13. alkalommal szerepelhetnek a világbajnokságon, 1999-ben érték el legnagyobb sikerüket, amikor a döntőig jutottak, akkor tizenegyesekkel kaptak ki Brazíliától.

Az ausztrálok tizenegyespárbajban bukták el az 1999-es új-zélandi vb-döntőt Forrás: AFP

A brazíliai tornán 24 csapat vesz részt. A sorsoláson hat darab négyes csoportot alakítottak ki, a magyarokat a negyedik kalapból húzták ki, s a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályainak megfelelően a "kalaptársak" mellett európai riválist sem kaphattak ellenfélnek. A kvartettekből az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, s onnantól kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

A magyar csapat mindhárom csoportmérkőzését a goianiai Olimpiai Stadionban játssza le: október 26-án Nigéria ellen kezd, majd 29-én Ausztrália, november elsején pedig Ecuador következik.