Egyedülálló eset: egy nő tud írni, de nem tudja elolvasni, amit írt

Alzheimer-kór
Neuronok az agyban
Vágólapra másolva!
Egy 40 éves nő váratlanul összeesett a munkahelyén. A kórházba szállítás után stroke-ot diagnosztizáltak nála. Szinte teljesen felépült, de néhány furcsa tünet maradandónak bizonyult. Az egyik legkülönösebb ezek közül, hogy a nő elfelejtett és nem is tud újra megtanulni olvasni. Ezt még furcsábbá teszi, hogy ugyanakkor az írásképessége megmaradt.
Vágólapra másolva!

Az óvónőként dolgozó nő életét teljesen megváltoztatta egy váratlan stroke (agyi érkatasztrófa). A stroke az agy egyik nagyon különleges részét érintette, ami az orvosok szerint elvágta a kapcsolatot az agy „nyelvi központja" és a látókéreg között.

Ugyanekkor más bejövő érzékelési ingerek továbbra is kapcsolatban maradtak a nyelvi központtal. Ennek következtében igen furcsa helyzet alakult ki.

A nő képtelen olvasni, viszont továbbra is tud írni (még a régi írásképe is megmaradt), és érti a beszélt nyelvet (jelen esetben az angolt). Ezt a szimptómát „szóvakságnak" nevezik.

Neuronok az agyban Forrás: Patrick Hoesly/Flickr

Ami talán még különösebb, hogy a szavakat meglátva továbbra is mutatott érzelmi reakciókat, annak ellenére, hogy nem tudta felismerni azokat. Például, amikor a „sivatag" szót mutatták neki leírva, felkiáltott „Ó, ezt nagyon szeretem!", amikor pár pillanattal később a „spárga" (növény) szót mutatták, akkor egész másként reagált: „Nem tudok, mit kezdeni ezzel a szóval! Valami nagyon felkavar ebben a szóban!

Noha a beteg állapota más tekintetben sokat javult a stroke-ot követő években, az olvasási képessége nem tért vissza. Ezt azért is bánja, mert nagyon szeretett felolvasni a kisgyerekeknek, és ezt az élményt már soha nem élheti át újra.