A British Airways gépén utazna augusztusban? Akkor erről tudnia kell!

British Airways gépek
A bővítésnek sokan nem örülnek, mások a sok új munkahelyet hozzák fel érvnek
Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb a British Airways pilótáinak augusztusi sztrájkja, miután a bíróság elutasította a vállalat ennek jogi megakadályozására irányuló indítványát. Ez azt jelenti, hogy a legforgalmasabb nyári hónapban pilóták ezrei tehetik le a munkát, az előzetes becslések szerint nyaralni induló utazók százezreinek helyzetét befolyásolva ezzel - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben a British Airwaysnél dolgozó mintegy 4000 pilóta 93 százaléka szavazta meg azt, hogy minden iparág egyik legveszélyesebb munkavállalói fegyveréhez, a sztrájkhoz nyúlnak követeléseik teljesítése érdekében. A pilóták jó ideje szeretnék azt elérni, hogy a vállalat emelje meg bérüket, amire a cég hajlandó is lenne, csak éppen eddig a mértékéről nem tudtak megegyezni a felek. Ezért a szakszervezet augusztusra sztrájkot helyezett kilátásba, ami nagyon érzékenyen érintené a légitársaságot, és rengeteg utazó számára okozna kényelmetlenséget.

A bíróság most elutasította a British Airways indítványát a pilótasztrájk jogi úton való megakasztására, illetve elhalasztására, melyet a légitársaság többek között azzal az indokkal nyújtott be, hogy az egyik legfontosabb szezonban tartanák azt meg, ami nagy fejfájást okozna a vállalat vezetőségnek.

Innentől a szakszervezetnek, a Balpának, lehetősége nyílik arra, hogy előre meghirdetett munkabeszüntetést tartson dolgozóival.

Ugyanakkor a Balpa főtitkára azt mondta, bár törvényesen megtehetnék az időpont kihirdetését, még "adnak egy utolsó esélyt" a cégnek, hogy az egyezségre jusson a pilótákkal a bérüket illetően.

Ez tehát azt jelenti, hogy bár sztrájkidőpont még nincs, ha nem születik hamarosan megállapodás,

úgy a British Airways járatait tömegesen érintő munkabeszüntetésre kell számítani a pilóták részéről, mégpedig augusztusban.

Ez minden bizonnyal, érzékenyen érinti a járataikon utazókat is.

Sztrájkba léphetnek a British Airways pilótái augusztusban Forrás: cedarjet201/Pixabay

A szakszervezeti képviselők azt nyilatkozták, a pilóták 93 százalékos voksa a sztrájk kilátásba helyezése mellett, elég erős felhatalmazás számukra, hogy keresztülvigyék a dolgozói akaratot. Az is elhangzott részükről, tisztában vannak azzal, hogy az egyébként "keményen dolgozó, és augusztusra pihenésüket beütemező" széles tömegek járhatnak ezzel pórul, de úgy gondolják, elég időt adtak a vállalatnak az elfogadható javaslat megtételére.

A szakszervezet szerint egyébként, ha a gépek pilóták nélkül nem szállhatnak fel, a cég egyetlen nap kieséssel veszít annyit, mint amekkora költséget a béremelés jelent, bár ennek részleteit nem fejtették ki. A pilóták egyébként inflációt meghaladó mértékű béremelést várnak, és a cég profitjának megállapodás szerinti visszaosztását. Ez utóbbit azzal támasztják alá, hogy amikor a légitársaság pénzügyi gondokkal küzdött, sokan elfogadták fizetésük csökkentését azért, hogy a vállalat lábra tudjion állni. Most viszont, hogy a cégnek újra jól megy, szeretnének az eredményből részt kapni.

A British Airways egyébként valóban jó eredményeket mutatott a közelmúltban.

Az IAG nevű anyavállalatának legeredményesebb tagjaként 2,9 milliárd euró adózás előtti eredményt ért el 2018-ban.

A vállalat gépein naponta 145 ezer utas repül.

A British Airways egy Boeing 787-9 Dreamliner típusú gépe a londoni Heathrow repülőtéren Forrás: AFP/Justin Tallis

A cég egyébként 11,5 százalékos, három év alatt megvalósított bérfejlesztésre tett javaslatot a pilótáknak, állítása szerint ugyanezt a mértéket ajánlotta más munkakörökben dolgozóknak is. A Balpa azonban keveselte ennek mértékét. A cég szerint azonban hasonló mértékű emelést már más szakszervezetek, mint a Unite és GMB is, elfogadásra ajánlott a tagjainak.

A pilótasztrájk egyébként lehet, hogy nem is az első lesz a sorban ezen a nyáron.

Korábban több londoni reptér dolgozói - ideértve a forgalmas Heathrow, valamint a "külső" légikikötőnek számító Stansted és Gatwick repülőtereket - jelentettek be munkabeszüntetést, várhatóan két, statisztikailag forgalmasnak számító nyári hétvégére. Ha ez teljesül, úgy több ezer, a földi kiszolgálásban dolgozó - biztonsági őrök, technikusok, poggyászkezelők - teheti le a munkát. A munkabeszüntetés szintén nyaralni indulók ezreinek utazására lehet hatással.