Hivatalosan is Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke

MAY, Theresa; JOHNSON, Boris; HAMMOND, Philip
London, 2016. július 13. Boris Johnson, London volt polgármestere a brit kormányfői rezidenciára tart Londonban 2016. július 13-án. Theresa May új brit miniszterelnök külügyminiszternek nevezte ki Johnsont. Philip Hammond eddigi külügyminiszter a pénzügyminiszteri tárcát kapta. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő szerda délután bízta meg a kormányalakítással. Az uralkodót előzőleg Theresa May, Johnson elődje kereste fel a londoni Buckingham-palotában, és benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről.
Vágólapra másolva!

Boris Johnsont a Konzervatív Párt tagsága választotta a párt vezetőjévé May utódjaként, és

mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti.

Boris Johnson Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Johnson az Egyesült Királyság 55., a 93 esztendős, 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő 14. miniszterelnöke.

Theresa May távozott a Downing Streetről

Utoljára távozott miniszterelnökként Theresa May a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról szerda délután.

May, aki férje kíséretében felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy hivatalosan benyújtsa lemondását, indulása előtt tartott rövid - miniszterelnökként szintén utolsó hivatalos - nyilatkozatában közölte: azt javasolja az uralkodónak, hogy Boris Johnsont, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

Theresa May leköszönő brit miniszterelnök és férje, Philip integet a sajtó képviselőinek a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 bejáratánál Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

May kijelentette, hogy

az új kormány azonnali és elsődleges fontosságú feladata a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntés teljesítése lesz,

olyan módon, amely megfelelő az Egyesült Királyság egészének.

Ha ez sikerül, az új kezdetet, nemzeti megújulást jelenthet, amely kimozdíthatja az országot a jelenlegi Brexit-patthelyzetből és elvezetheti a brit nép által kiérdemelt ragyogó jövőbe - fogalmazott.

Beszédét a Downing Streetet a kormányzati főutcától, a Whitehalltól elválasztó kerítés túloldaláról hangos "stop Brexit" bekiabálás szakította félbe. Férje, Philip May tréfálkozva megjegyezte, hogy ez nem ő volt, Theresa May pedig pillanatnyi szünet után azt mondta: a bekiabáló felvetésére "a válasz nemleges".

Búcsúnyilatkozatát befejezve megerősítette:

távozik ugyan a Downing Streetről, de parlamenti képviselőként folytatja politikai tevékenységét.

Theresa May május végén jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Ennek elsődleges oka az, hogy jóllehet kormánya tavaly novemberben megállapodást kötött az unióban maradó huszonhét tagállam vezetőivel a Brexit feltételrendszeréről, a brit parlament azonban ezt azóta háromszor is elutasította.