Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megváltozik az egyik legnagyobb nemzetközi sportszövetség neve

London Olympic Stadium prepares for 2017 IAAF World Championships arena stock logo athletics track and field IAAF 2017 world championships
3165530 08/03/2017 London Olympic Stadium ahead of the 2017 IAAF World Championships. Anton Denisov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A pénteken kezdődő dohai szabadtéri atlétikai világbajnokságot követően World Athletics (WA) lesz a nemzetközi sportági szövetség (IAAF) új neve.

Az IAAF csütörtöki, dohai kongresszusán hosszas vita után fogadták el a módosítást, melyet júniusban indítványozott a szövetség vezető testülete. Az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz tudósítása szerint több tagország képviselője ellenezte a változást.

Csak a World marad Forrás: Sputnik/Anton Denisov

A francia anyanyelvű országok szövetségei nehezményezték, hogy az új név franciául nem hangzik jól, de voltak olyan képviselők is, akik - szavaik szerint - attól tartanak, hogy az IAAF kivezetésével identitását veszti a szövetség.

A szerdán újabb négy évre megválasztott elnök, Sebastian Coe ellenben azzal érvelt, hogy alaposan megfontolták és körüljárták a kérdést, s biztos benne, hogy a World Athletics név segít majd a szövetségnek abban, hogy az eddiginél több fiatalt szólítson meg. Mint mondta, médiapartnereiket, a szurkolókat és a sportolókat is megkérdezték mielőtt döntöttek volna.

A sportági szövetséget 1912-ben Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) néven alapították, melyen egészen 2001-ig nem változtattak. Akkor kikerült az amatőr szó a névből, ám úgy módosítottak, hogy az IAAF rövidítés megmaradjon. Ezért egészen mostanáig az Atlétikai Szövetségek Nemzetközi Szervezete (International Association of Athletics Federations) név volt érvényben.

Mindent egy helyen az Eb-ről