Leégett a történelmi osgyáni várkastély teljes tetőszerkezete - videó

osgyáni kastélytűz
Nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt a felvidéki Osgyánon.
Vágólapra másolva!
Hatalmas lángokkal égett csütörtök délután a dél-szlovákiai Rimaszombat szomszédságában található osgyáni várkastély. Egyébként itt született a 17. században a Jókai Mór regényből is jól ismert lőcsei fehérasszony. A történelmi műemléképület 40*40 méteres tetőszerkezete tegnap estére teljesen megsemmisült.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön több tucat hivatásos és önkéntes tűzoltó küzdött a lángokkal, amelyeket több kilométeres távolságból is látni lehetett.

Fél óra elteltével már hatalmas fáklyaként lángolt Felvidék egyik történelmi műemlékének,

az osgyáni kastélynak a tetőszerkezete, amely este nyolc órára teljesen leégett.

– nyilatkozta a helyi sajtónak Marián Brádnan, a rimaszombati tűzoltóság munkatársa, aki azt is hozzátette, szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta a hatalmas tüzet.

Nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt a felvidéki Osgyánon Forrás: Szlovák Tűzoltóság (HaZZ)

Helyi szemtanúk elmondása alapján egyszerre több helyen keletkezett tűz, így nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt a felvidéki településen.

Beszámoltak arról is, hogy

tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor csak az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. Itt született a 17. században Korponay Jánosné Gészy Julianna, a Jókai Mór regényéből is jól ismert lőcsei fehér asszony.

Az osgyáni várkastély egy 1945-ös képeslapon. A műemléképület a 17. századtól a Korponay és Luzsénszky családoké volt Forrás: Origo

A II. világháborúban súlyos károk keletkeztek a műemléképületben.

Később ugyan részlegesen felújították, de évtizedekig üresen állt, és csak tovább pusztult.

A 17.században épült osgyáni várkastély, amikor még volt tetőszerkezete Forrás: wikipédia

A rendszerváltozás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv készült a kastély kihasználására, de egyik sem valósult meg.

Az épületet végül lefoglalta a végrehajtó.