V4NA: Reynders biztosi kinevezése olyan lenne, mintha Al Capone uralná Chicagót

REYNDERS, Didier
Brüsszel, 2019. október 2. A belga Didier Reynders az Európai Bizottságnak az igazságügyért felelős tagjelöltje az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. október 2-án. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
Tizennégy titkosszolgálati jelentéssel támasztotta alá a Didier Reynders belga külügyminiszter elleni korrupciós beadványát Nicholas Ullens de Schooten, aki 11 évig állt a belga titkosszolgálat alkalmazásában. Az egykori titkos ügynök a V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott interjújában elmondta: motivációját abból meríti, hogy nagyapja harcolt a nácik ellen a második világháborúban, és nem akarja hagyni, hogy „egy Al Capone vezető pozícióba kerüljön" az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

„A nagyapám részt vett a belga ellenállásban a náci Németországgal szemben, ez az első számú motivációm. De sokkal több van ennél" – nyilatkozta Nicholas Ullens de Schooten a V4NA-nak.

Az egykori titkos ügynök hivatali ideje alatt többször jelentette, hogy az 1999 és 2011 között pénzügy-, majd 2011-től máig külügyminiszterként funkcionáló

Didier Reynders számos korrupciógyanús ügyben és pénzmosásban is érintett lehet, ám egyszer sem indult nyomozás a liberális politikus ellen.

Ullens szándéka, hogy szerdai második ügyészségi beadványával

megakadályozza a belga liberális jogász kinevezését az Európai Bizottság igazságügyi biztosává.

Erről az Origo is beszámolt.

„Az egész az úgynevezett kazah botránnyal („Kazakhgate") kezdődött. Franciaország – belga közvetítéssel – 45 harci helikoptert adott el kazah oligarcháknak. Az üzlet mögött Reynders állt, amit az ügyet vizsgáló francia ügyvédnő naplójából tudunk, amiben a befolyásos politikus neve is szerepelt. Reynders a bíróság előtt azt vallotta, hogy valóban találkozott az ügyvédnővel, de csak egy kongói ellenálló ügyében beszéltek. Mindenki hitt neki, noha semmiféle bizonyítékkal nem állt elő. Ezt a belga hírszerzési dokumentumokból tudom, 11 évig dolgoztam a titkosszolgálatnak" – fejtette ki Ullens.

Állítását alátámasztja, hogy Belgium 2007-ben állampolgárságot adott az egyik oligarchának, Patokh Csodijevnek, akit hazájában 20 év börtönre ítéltek.

Ullens a V4NA-nak elmondta:

Az első alkalom 2009-ben volt, amikor a belga rendőrség új székházba költözött Brüsszelben.

„Ez a költöztetés 40 millió eurójába került a belga adófizetőknek. Hasonlóan gyanús eset volt a brüsszeli orosz nagykövetség építése 2006-ban, az épületet ugyanis Jean-Pierre Reynders, Didier Reynders öccse tervezte. Abnormális, hogy Brüsszelben, a NATO és az Európai Parlament központjában a pénzügyminiszter testvérére bízzák egy ilyen, belbiztonsági szempontból fontos intézmény belső elrendezésének kialakítását" – nyilatkozta az egykori titkos ügynök.

Amikor a „Kazakhgate" felderítésére létrehozott egységbe került, Ullenst a belga titkosszolgálat rendőrségi vezetője súlyosan megfenyegette.

- fűzte hozzá a volt titkosszolga.

Belgiumban nyílt titoknak számít, hogy

az Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöltje a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában piszkos közbeszerzési ügyletekből, illetve diktátoroktól származó pénzek tisztára mosásával szerezte hatalmas vagyonát.

„Moammer Kadhafi [volt líbiai elnök, aki 2011-es bukásáig állt az észak-afrikai ország élén] 17 milliárd eurót tartott belga bankokban. Amikor Kadhafi meghalt, Reynders éppen váltott, pénzügyminiszterből külügyminiszterré nevezték ki. Az ENSZ befagyasztotta a líbiai rezsim külföldi bankszámlákon tartott vagyonát, hogy a helyi hadurak ne finanszírozhassák az ember- és fegyverkereskedelmet" – világítja meg a hátteret a volt titkosszolgálati alkalmazott.

Hozzáteszi:

A volt titkos ügynök azt mondja, azért adta be másodszor is a korrupciós vádakat Reyndersszel szemben, mert becsületbeli ügynek tartja, hogy

kiderüljön az igazság Brüsszel kedvenc maffiózójáról.

– szögezte le Ullens.

A V4NA nemzetközi hírügynökség stábja csütörtökön több kérdést is feltett a liberális belga politikusnak a korrupciógyanús ügyeiről és botrányairól.

Reynders azonban egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.