Bajnai Gordon és Soros György emberét nevezték ki a fővárosi holding élére

Vágólapra másolva!
Folytatódik az egyszer már leszerepelt balliberális politikai elit előretörése Budapesten: bár a Főpolgármesteri Hivatal közleményében szakmai érvekkel indokolta Walter Katalin kinevezését a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. élére, életrajza tele van politikai elemekkel. Az új cégvezető pár éve még Bajnai Gordon volt kormányfő kabinetfőnöke, kinevezése előtt közvetlenül pedig a Soros-egyetem (CEU) vezérigazgatója volt. Valakinek nagyon sürgős volt a pozícióba helyezése: gyanúsan rövid határidővel kiírt és elbírált pályázaton nyert.
Vágólapra másolva!

"Új vezérigazgató irányítja január 6-ától a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt-t. Pályázata alapján a főpolgármester dr. Walter Katalint nevezi ki a főváros egyik legfontosabb, és további megerősítés előtt álló vállalatának élére. A BVH a tulajdonában álló fővárosi közmű-cégek üzleti és beruházási politikáját, szervezeti működését felügyeli" - adta hírül az MTI. A pénzügyi és jogi átláthatóságot hangsúlyozó pályázatában a nyertes azt írta, "Budapest életében, fejlődésében nagy lehetőségnek tartja és osztja az új városvezetés céljait, megközelítését." A főpolgármesteri hivatal közleményében egyébként azzal indokolta Walter kinevezését, hogy "szakmai-üzleti tapasztalatai garanciát jelentenek a holding előtt álló kihívások megoldására."

A Soros-egyetemről a BHV élére

A BHV újdonsült vezetőjének pályafutását áttekintve azonban sokkal inkább az rajzolódik ki, hogy nem szakértelme, hanem politikai kapcsolatai miatt került a kulcsfontosságú vállalat élére. A Magyar Nemzet csütörtöki cikkében azt írja, hogy

  • a multinacionális cégeknél szerzett menedzseri tapasztalatokkal rendelkező Walter Katalin elkötelezett a balliberális ellenzék irányába,
  • 2013-tól másfél évig volt Bajnai Gordon kormányfő kabinetfőnöke az azóta megszűnt Együttben;
  • egyike volt azoknak, akik Bajnai és Bojár Gábor mellett félmillió forintnál többet tettek bele a rövid életű szociálliberális pártba;
  • alapítója volt a Bajnai vezette Haza és Haladás Egyesületnek;
  • néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely tárgyalt Bajnai Gordonnal egy XII. kerületi szórakozóhelyen. Azóta sem derült ki, hogy Karácsony és a megszorításairól elhíresült volt miniszterelnök miről egyeztetett; még saját közösségi oldalukon sem írtak róla egy szót sem.

Mint kiderült, a fontos fővárosi cég új vezetője nemcsak a balliberális pártokhoz, hanem a hazai Soros-világhoz is erősen kötődik: mielőtt a BHV élére ejtőernyőzött volna,

vezérigazgatóként irányította a Soros-egyetem költözését.

"Walter a Soros Györgyhöz köthető hálózatnak is oszlopos tagja, karrierjének csúcsát jelentette, hogy idén szeptemberben elfogadta a CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként irányítsa az egyetem Bécsbe költözését. Igaz, a költözés csak részleges, hiszen az amerikai spekuláns által alapított intézmény jelenleg is működik Budapesten. Walter a CEU vezetése után pályázott a BVH rapid módon meghirdetett vezérigazgatói posztjára." - írja a jobboldali napilap.

Walter Katalin a Soros-egyetemről került az egyik legfontosabb fővárosi cég, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. élére Forrás: Facebook

Újabb ígéretszegés Karácsonytól

Nemcsak politikai múltja, hanem maga a pályázat sem tűnik makulátlannak. Éppen a Magyar Nemzet írta meg a kiírás kapcsán, hogy mindössze néhány napos határidővel és elbírálással keresett a főváros új vezetőt a holding élére. A rövid határidő értelemszerűen lehetetlenné teszi a valódi, szakmai alapon történő pályáztatást. Ezzel

Karácsony újabb választási ígéretét szegte meg,

ugyanis a fővárosi cégvezetők kiválasztásával kapcsolatban az átláthatóság és a tisztességes verseny követelményét hangsúlyozta.

"Azt az elvet, ami a választási programomban szerepel, hogy nyílt pályázatok útján választunk cégvezetőket, ezt az elvet szeretném követni, és hogy ha valaki úgy érzi, hogy van benne kellő tapasztalat, tudás és elkötelezettség arról, hogy ilyen feladatra vállalkozzon, akkor nagy szeretettel várjuk a pályázatát" - szögezte le az ellenzéki főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában november 5-én. Hozzátette, "mindenkinek lehetnek javaslatai, minden párt javasolhat jelölteket és érvelhet mellettük, de nem zsákmányok ezek a cégek. [...] Csak és kizárólag a szakmai felkészültség számít."

Néhány napja az Mfornak nyilatkozva azt mondta a BVH vezetői pályázata kapcsán, hogy "a fővárosi cégek vezetőit majd az új vezérigazgatóval együtt választjuk ki. A gazdasági társaságok többségénél szerintem vezetőcsere lesz."

A Blikknek pedig arról beszélt, hogy "nem politikai alapon, hanem szakmai alapon fogunk választani, itt a pártok nem delegálnak, mint az igazgatótanácsokba, és nyilvános pályázatok alapján lesznek kiválasztva a cégvezetők. Tehát ide nekem senki ne jöjjön azzal, hogy neki ez a cég kell meg az, mert el fogom küldeni a fenébe."

Karácsony megint nem mondott igazat: csak politikai alapon döntöttek - és nyilvánvalóan nem is ő, hanem a Bajnai-Gyurcsány világ emberei.