Több ezer középkori kézirattal invitálnak történelmi időutazásra

középkori kézirat
A középkori kéziratok ábráit, rajzait is digitalizálták
Vágólapra másolva!
Egy közös projekt során 15 philadelphiai könyvtár igen értékes kéziratokat digitalizált, amelyek ma már ingyenesen hozzáférhetők. Nem kevesebb, mint 160 ezer oldalnyi, a kutatók és érdeklődők számára felbecsülhetetlen, 9. századból származó írásos emlék vált így elérhetővé mindenki számára.
Vágólapra másolva!

Mindenki számára térítésmentesen elérhető

Az olvasók letölthetik és elemezhetik is a kéziratokat, a digitális technológia segítségével egymás mellé tehetik őket, kereshetnek hasonlóságokat és különbségeket, azonosíthatnak közös mintázatokat és kipróbálhatnak egyéb, érdekes funkciókat. A Bibliotheca Philadelphiensis néven elérhető, 160 ezer oldalnyi kéziratát a Philadelphiai Területi Konzorcium Különleges Gyűjteményi Könyvtárak (PACSCL) hároméves együttműködési projektjében digitalizálták.

A középkori kéziratok ábráit, rajzait is digitalizálták Forrás: Getty Images

– mutatott rá Lois Fischer Black, a Lehigh speciális gyűjtemények kurátora és a projekt fő kutatója. – Vagy ami még rosszabb, gyakran egyszerűen nem férnek hozzá a kéziratokhoz.

Amikor a kutatók régi és ritka kéziratokat kérnek, a nemzetközi szállítás költséges és nehézkes. Ám a digitalizáció segítségével most mindenki számára elérhetővé váltak a nemzetközi tanulmányozáshoz. A portál azok számára is nyitva áll, akik csak egyszerűen kíváncsiak ezekre a középkori írásokra.

Jelentős részét képezik az imakönyvek és bibliai szövegek

Az olvasók az anyagokat évszázad, oldal, gyűjtemény vagy egy konkrét kézirat alapján tekinthetik meg és tölthetik le. Kereshetünk kulcsszó alapján (például ha a madarakkal vagy kastélyokkal kapcsolatos kéziratokat szeretnénk látni) de földrajzi elhelyezkedés szerint is.

Mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők a kéziratok Forrás: Getty Images

– magyarázta a kurátor. – A kutatók felfedezhetnek egyes kéziratok közti, eddig nem ismert kapcsolatokat és a projekt új lehetőségeket nyit a származás, az írásbeli gyakorlat és a kapcsolódó kérdések tanulmányozására.

A projekt elsősorban a nyugat-európai szövegekre fókuszált. A digitalizált dokumentumokban leginkább

a vallás és filozófia, a tudomány, a matematika, az alkímia, a csillagászat és a családi vonal témáival találkozhatunk.

A projekt kéziratainak jelentős részét képezik az imakönyvek és bibliai szövegek. A digitalizált anyag nem csak az írásokat, hanem a rajzokat, firkákat és művészi ábrákat is tartalmazza. Az adatok teljes felbontásban és géppel olvasható formátumban szabadon elérhetők.