Már nem csak az adataink, de a környezetünk és a gondolataink is kellenek a Facebooknak

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg reacts as he leaves after the "Tech for Good" Summit at the Elysee Palace in Paris, on May 23, 2018. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebook éppen egy nagy lépést igyekszik tenni a kevert valóság (AR) területén, amivel biztosíthatná versenyképességét a hamarosan várhatóan brutálisan berobbanó piacon. Ezzel pontosan tisztában lesznek a felhasználók környezetével, mindennapjaival kapcsolatban, de nem állnak meg, amíg nem tudják az agyunkat is folyamatosan szkennelni.
Vágólapra másolva!

A Facebook az Oculus márkanév alatt már rendelkezik több piacvezető virtuális valóságos megoldással, azonban a vállalat várakozásai szerint ezek még egy darabig rétegtermékek maradnak. Ami azonban hamarabb hozhat átütő sikert, és szélesebb körű elterjedtséget, az a kevert valóság, vagyis az AR (augmented reality). Ezt ugyebár nagyjából úgy kell elképzelni, hogy például a hétköznapokban hordunk egy szemüveget,

ami nem különbözik sokban egy átlagos napszemüvegtől, csak éppen a kijelzőjére különböző információkat, virtuális objektumokat képes vetíteni.

A dolgot most már annyira komolyan veszi a Facebook, hogy a két fontosabb bejelentést is tett: egyrészt egy teljesen új, 71 ezer négyzetméteres kaliforniai irodába költözteti a VR-ral és az AR-ral foglalkozó mintegy 4000 alkalmazottját, amellett, hogy még mindig maradnak ezzel foglalkozó kollégák Washingtonban, New Yorkban és külföldön.

Forrás: Origo

Azonban talán még ennél is fontosabb, hogy a Facebook elárulta: az alapoktól épít fel egy teljesen új, saját operációs rendszert az AR/VR-eszközök számára, hogy végleg el tudják hagyni az androidos alapokat. Ennek fejlesztésére azt a Mark Lucovskyt kérték fel, akinek a felügyelete alatt például korábban a Windows NT is készült, szóval egy veterán szakemberről van szó.

A saját operációs rendszer több szempontból is fontos. Egyrészt

a Facebook így teljesen az alapoktól kontrollálhat és felügyelhet mindent,

ami az eszközein történik, ami állításuk szerint a felhasználók adatainak biztonságát is elő fogja segíteni,

de persze értelmezhető a dolog úgy is, hogy még kevesebb rálátása lesz bárkinek arra, hogy mit is gyűjtöget és kinek küldi el rólunk a vállalat.

A másik, hogy ezzel a Facebook megszüntetné a függőségét az Androidot fejlesztő Google-től. Jelenleg a cég két saját hardvere, az Oculus VR és a Portal okosképernyő is egy módosított Androidon fut, ami azt jelenti, hogy a Google-nek még mindig van egyfajta kontrollja a Facebook hardverei felett, ráadásul a Facebook többször is elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a termékeik megjelenését adott esetben ahhoz kell igazítaniuk, hogy a Google milyen gyorsan tud beépíteni különböző újdonságokat az Androidba.

Forrás: Origo

"Mindenképpen ki akarják venni a részünket ezekből az új generációs hardverekből. Azonban nem hisszük, hogy a céljaink elérésében feltétlenül bízhatunk a piacban, vagy épp a versenytársainkban, úgyhogy inkább megcsináljuk magunk" - nyilatkozta az új operációs rendszerrel kapcsolatban Andrew Bosworth, a vállalat hardverekért felelős vezetője.

A jelenlegi információk alapján egyébként a Facebook kevert valóságos szemüvege már 2023-ban megérkezhet,

ami egészen pontosan ugyanazt az évet jelenti, amikorra a beszámolók szerint az Apple is elkészül a saját ilyen eszközével. Arról is lehetett pletykákat hallani, hogy a Facebook a saját tulajdonában álló Instagram márkát használná az új szemüvegen, ezzel is minél inkább bevonzva a fiatal vásárlókat.

Még a gondolataink is kellenek nekik

Persze, a Facebook valószínűleg szép pénzt fog keresni a kevert valóságos szemüvegen, de végső soron ennek is pont ugyanaz lesz a lényege, mint magának a közösségi oldalnak: még több hirdetést a felhasználó elé tenni, minél pontosabb célzással. A vállalat beismerte, hogy a Portal és az Oculus is gyűjtögeti az adatokat azok alapján, hogy milyen funkciókat használunk, vagy milyen tartalmakat fogyasztunk,

ez pedig egy következő szintre emelhető az AR-ral, hiszen az abba épített kamerával a Facebook már a környezetünket is láthatja majd.

Milyen eszközök, tárgyak vannak a lakásunkban, milyen autóval utazunk, mi esik útba munka közben, és ehhez hasonlók, a lehetőségek szinte végtelenek a felhasználható adatok tekintetében.

A Facebook továbbra sem garantál semmiféle átláthatóságot azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt a felhasználóról, azokat hogyan használja fel, vagy esetleg kinek értékesíti. Ráadásul az újabb és újabb adatkezelési botrányok (most éppen 267 millió felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe) után nem csoda, hogy a potenciális vásárlók egy része még a Portal okosképernyőtől is megriadt, és inkább nem tenné be a szobájába.

Forrás: Origo

Az pedig nem újdonság (két éve jelentették be), hogy a Facebook dolgozik egy olyan technológián, amivel konkrétan az agyunkban turkálnának. A fejlesztés már ott tart, hogy a szenzorokra építkező eszköz segítségével valós időben tudják dekódolni az agyi aktivitást, amit kezdetben az okostelefonos gépelés felgyorsítására használnak majd,

de később bevethető lesz arra is, hogy a kevert valóságos szemüveget gondolatokkal irányítsuk.

A Facebook jelenlegi célja, hogy ezzel lehessen érni a 100 szó / perces "gépelési" tempót, és a cég szerint fel sem merült bennük, hogy a felhasználók egyéb gondolatait próbálják meg valahogy megtudni. A hivatalos szöveg jelenleg az, hogy a szerkezet azokat a szavakat dekódolja, amikről már eldöntöttük, hogy megosztjuk és bekerültek az agy beszédközpontjába. A Facebook ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor csinálunk egy rakás fényképet, aztán utólag majd eldöntjük, hogy ezek közül miket osztunk meg az interneten.

A fejlesztés komoly ütemben halad: míg két éve még körülbelül egy hűtőszekrény méretű masina oldotta meg ezt a feladatot, addig mostanra sikerült a technológiát egy olyan kis eszközbe belepréselni, ami elfér egy kézben.

Ezzel még mindig túl nagy ahhoz, hogy beépíthető legyen okostelefonba, de nagyon közel van már az idő, amikor a Facebook folyamatosan az agyunkban fog turkálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!