Újabb hatalmas Facebook-botrány: 267 millió ember adatai szivárogtak ki

Portable Device  addiction BREAKFAST browsing COFFEE COMPUTER cup ELECTRONICS FACEBOOK fb HAND iphone keyboard LOGO macbook air mobile ok PHONE portable device pot social media TABLE TEA tech TECHNOLOGY THUMBS UP type typing werk work
Vágólapra másolva!
A kiszivárgott információk elsősorban telefonos csalásra használhatóak.
Vágólapra másolva!

Újabb gigantikus adatszivárgásra derült fény a Comparitech biztonsági cég egyik kutatója jóvoltából: Bob Diachenko talált az interneten egy olyan szabadon böngészhető adatbázist, amelyben 267 millió facebookozó személyes adatai szerepeltek.

Az adatbázisban a felhasználók egyedi azonosítókódjai, nevei és telefonszámai találhatóak meg.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A kutató szerint valószínűleg egy vietnámi eredetű adatgyűjtési akció eredményére bukkant rá. Az információk megszerzéséhez a facebookos profilokhoz hozzáférést kérő appokat használhattak a közösségi hálózat programozási felületeivel visszaélt adathalászok.

A Facebook azzal védekezik, hogy ez az adatvédelmi szabályzat és programozási felület megváltoztatása előtt történt, a fejlesztők egy ideje már nem képesek hozzáférni a felhasználók telefonszámaihoz. Azt állítják, hogy ilyen adatszivárgás többé nem fordulhat elő.

A felfedezését követő két hétben az adatbázis szabadon böngészhető volt, az adatokat tároló internetes hostingcég rendkívül lassan reagált Diachenko bejelentésére. Sajnos az információk más helyeken továbbra is elérhetőek lehetnek, például korában egy hacker fórumon keresztül biztosan megvásárolhatóak voltak.

A kiszivárgott információk elsősorban telefonos csalásra használhatóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!