Karácsony Gergely képtelen abbahagyni a hazudozást az uniós pénzekről

Karácsony Gergely szavaz Zuglóban az Önkormányzati választásokon 2019 október 13-án
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely egyszerűen képtelen abbahagyni a hazudozást a 2021 után Magyarországra érkező uniós források kapcsán. A főpolgármester egy televízióműsorban arról beszélt, hogy a következő uniós költségvetési ciklusról szóló kormányzati anyagban nincs benne a klímavédelem, az innováció és a társadalmi leszakadás megállítása. Ezzel szemben az Origo birtokába került dokumentum szerint, ha elfogadják majd az uniós büdzsét, akkor ezekre a területekre rengeteg forrás érkezhet majd. Egyelőre nem tudni, Karácsony miért állított valótlant a kormányzati ajánlásról: egyszerűen hazudik, el se olvassa a dokumentumokat amiről beszél - vagy olvassa, csak nem érti, mert angolul van. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn az ATV-ben amellett, hogy kínosan magyarázkodott a Népszava álhírével kapcsolatban egy olyan kijelentést is tett, mely szerint az uniós forrásokra vonatkozó kormányzati javaslatban az szerepel, hogy

Karácsony hétfő esti nyilatkozata és az Origo birtokában lévő kormányzati ajánlás, tervezete köszönőviszonyban sincs egymással. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az Origo megszerezte a kormányzati javaslatot és alapos áttanulmányozása után arra jutottunk,

ha Karácsony egy egyébként kormányzati munkanyagról beszél úgy, mint a kormány álláspontjáról, akkor vagy szándékosan vezeti félre a választókat, vagy egyszerűen nem tud angolul.

Fontos megemlíteni, hogy az ominózus kormányzati anyag nem egy, az unió által elfogadott terv, hanem csupán egy ajánlás. Ráadásul még elfogadott büdzséje sincs az uniónak a 2021-27-es időszakra. De nézzük a részleteket.

Bőven jutba forrás klímavédelemre, innovációra és a társadalmi felzárkóztatásra

A kormányzati javaslat szerint három nagy területre költenék el az uniós forrásokat. Az egyik terület a versenyképes gazdaság programja lenne. Az alábbi ábrán mutatjuk ennek a területnek a részletes bontását.

A gazdaségi versenyképességi program legnagyobb lába az innováció Forrás: Origo

A kormányzati tervek szerint tehát

innovációra (Research, development, innovation) a teljes uniós támogatási összeg 13 százalékát költenék.

A kormányzati anyag szerint a másik terület a versenyképes infrastruktúra operatív program lenne. Abban a fejezetben

8 százalék jutna a megújuló energiák támogatására (Renewable energy economy), de szintén 8 százalék jutna a városi és elővárosi közlekedés környezetbarátabbá tételére

(strengthen clean urban-suburban transport). Alább látható a pontos bontás.

A versenyképes infrastruktúra fejlesztésének fontos része a klímavédelem és a megújuló energiák támogatása Forrás: Origo

A kormányzati tervezet szerint a megújuló emberi erőforrások operatív programra pedig a források 14 százaléka jutna. Ebben a fejezetben szerepel az, hogy

többek között a befogadásra (inclusion) 4 százalék, az anyagi depriváció csökkentésére (Reducing material deprivation) egy százalék, míg két százalék jutna társadalmi felzárkóztatásra, fejlesztésre (social development).

Alább látható a pontos bontás.

Bőven jut majd forrás a társadalmi felzárkóztatásra is Forrás: Origo

A kormányzati munkaanyag és Karácsony Gergely hétfői nyilatkozata tehát köszönőviszonyban sincsen egymással.

Érthetetlen, hogy a főpolgármester egy élő televízióműsorban, hogyan mer úgy beszélni egy kormányzati munkaanyagról, hogy annak semmi köze a valósághoz.

Az egyik lehetőség, hogy nem is ismeri a tartalmát, és nem is érdekli: a lényeg a balliberális politikai propaganda. A másik, hogy ismeri és szándékosan elhazudja. A harmadik lehetőség, hogy elolvasta az anyagot, de mivel angolul van, nem érti.

Az utóbbi lehetőséget azért sem érdemes kizárni, mivel a főpolgármesternek a mai napig nincsen nyelvvizsgája egyetlen élő vagy holt nyelvből.

Így pörgették fel az álhírt

A mostani ügy háttere, hogy tovább folytatta a balliberális propaganda a hazudozást az uniós pénzek elosztásával kapcsolatban. Hétfő reggel a Népszava írta meg azt az álhírt, hogy a következő években nem jutna fejlesztési pénz Budapestre, mert a kormány büntetni akarja Budapestet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonnal cáfolta a nevetséges hazugságot.

Az Orbán-kormány ugyanis eddig is mindent megtett azért, hogy támogassa a fővárosi fejlesztéseket, ráadásul még nincs is új uniós költségvetés. Vagyis Budapesttől nem a kormány, hanem Brüsszel vehet el pénzt.

Az egyértelmű cáfolat ellenére Karácsony Gergely folytatta a hazudozást: azt állította Facebook-oldalán, hogy személyesen látta a repülőn Palkovics Lászlót, amint Brüsszelbe ment tárgyalni arról, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől. Csakhogy azon a napon Brüsszelben a hetes cikkelyről szóló tárgyalás volt, a miniszter oda ment.

A balliberális újságírók vezetője térképet hamisított

Írtunk arról is, hogy Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke jegyezte azt a cikket a Népszavában, amihez egy hamis térképet csatoltak.

Az uniós források esetleges magyarországi jövőjével kapcsolatos cikkükhöz egy olyan, kormányzati prezentációra hivatkozó térképet csatoltak, ami lényegesen különbözik az idézett kormányzati prezentációban szereplő ábrától.

A hírhamisítási üggyel kapcsolatban megkerestük a MÚOSZ-t is, és arról érdeklődtünk, hogy ezt követően maradhat-e az elnöki székben Hargitai. A szervezet az elmúlt években azt állította, háborút indít az álhírek ellen, éppen ezért kíváncsian várjuk a fejleményeket.