Drágulnak a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak

Financial problems Wireless Technology Real People Computer Debt Morning Digital Tablet Using Computer One Man Only Men Males Busy Copy Space Adults Only Surfing the Net Paperwork Multi-Tasking Savings Forecasting Paying Bank Account Domestic Life Headach
Photo of a man going through his financials problems
Vágólapra másolva!
Hamarosan emelkedik a banki szolgáltatások ára, a hitelintézetek ugyanis az inflációhoz mérten változtatják a bankszámlák díjait. A lakásbiztosításokat is az inflációval indexálják a biztosítók, és az önkormányzatok is ezt veszik alapul a díjaik emelésénél.
Vágólapra másolva!

Várhatóan drágább lesz a bankolás és még számos szolgáltatás a következő hetekben. Hétéves csúcson jár ugyanis az infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Decemberben az éves áremelkedés mértéke elérte a 4 százalékot, az átlagos éves infláció pedig 3,4 százalékos lett. A pénzügyi intézmények a legtöbb esetben ezekhez a számokhoz igazítják a szolgáltatások árát, hívja fel a figyelmet a Napi.hu.

A bankok szigorú szabályok alapján módosíthatják csak a fogyasztók számára hátrányosan a díjaikat.

A legtöbb hitelintézetnél az áremelés mértéke inflációhoz kötött.

Amennyivel nőttek az árak tavaly, várhatóan annyival emelik majd a bankok a bankszámla-vezetés, a banki átutalások és más szolgáltatások díjait.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Mentségükre legyen mondva, azokban az időszakokban, amikor negatív volt az infláció, ugyanezen elvek mentén néhány forinttal a számlavezetés költsége is csökkent, az idén tavasszal viszont jó, ha felkészülnek az ügyfelek az áremelésre. A drágítás sokakat érint,

a jegybank adatai szerint a természetes személyek nevén csaknem 9,6 millió bankszámla van, a vállalkozásoknak pedig csaknem 1 millió számlát vezetnek a bankok.

Vannak persze, akiknek több banknál több számlájuk is van, így körülbelül 6 millió embert érinthetnek a változások.

Tavaszra kell készülni

Az OTP honlapján például ez áll a lakossági bankszámlák általános üzletszabályzatában: "a szerződés alapján felszámított fix díjak, költségek - beleértve a százalékos mértékben meghatározott díjak fix minimum és maximum értékét is - a Központi Statisztikai Hivatal által, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett előző évi éves fogyasztói árindex (infláció) alapján, annak mértékével, évente, a megelőző év december 31-i mértékhez képest automatikusan (a matematikai kerekítési szabályokat figyelembe véve) módosulnak, a honlapon történt közzétételt követő második hónap első napjától".

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ljubaphoto/Ljubaphoto

Hasonlóan fogalmaznak a K&H-nál is: "a hirdetmény díj- és költségtételei minden év április 1-jén legfeljebb az adott tételek legutóbbi inflációs korrigálása óta eltelt időszak összesített fogyasztói árindex (infláció) értékével módosulnak. Az inflációs módosítás szempontjából az egyes díjtételek, a díjtételek százalékos, minimum és maximum értékei külön tételnek minősülnek." Az sem biztos, hogy megállítja az áremelkedést, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) néhány korlátlan számú ingyenes átutalást biztosító olcsó számlacsomagok elindítására szólította fel a bankokat. A hitelintézetek ugyanis kötik az ebet a karóhoz: ahogy az Origo megírta, amíg van tranzakciós illeték a lakossági átutalásokon, nem teszik ingyenessé a tranzakciókat.

Drágulnak a lakásbiztosítások

A biztosítók többsége szintén az inflációt használja alapmutatóként, amikor a következő évi díjat megállapítja. Emelkedhet emiatt egyebek között a vállalati vagyonbiztosítások, az épületbiztosítások és az életbiztosítások díja is. A lakásbiztosítások díját is rendszeresen az inflációval indexálják, vagyis ezek idén várhatóan 3,4 százalékkal emelkednek majd. Ez a változás is sokakat érint,

az MNB adatai szerint a lakossági vagyonbiztosítási szerződések száma 3,22 millió körül van, vagyis a háztartások 80 százaléka szembesülhet az áremeléssel.

Jó hír viszont a fogyasztók számára, hogy hamarosan elindulhatnak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (mfo), a biztosítók január 10. óta pályázhatnak az MNB-nél termékeikkel erre a címre.

Emelkedés várható a lakásbiztosítások díjainál is Forrás: Shutterstock

Az MNB tájékoztatása szerint az első pályázat már be is érkezett, és várják a továbbiakat. Korábban több biztosító (Generali, Posta, NN) is úgy nyilatkozott, mindenképpen részt vesz majd a programban. A jegybanknak 20 munkanap kell, hogy elbírálja a pályázatokat, a biztosítók ezt követően 60 napon belül vezethetik be a terméket a piacra. Ez azt jelenti, hogy február első felében már lehetnek mfo-minősítéssel rendelkező biztosítások, amelyek még tavasszal meg is jelenhetnek a piacon.

Az MNB az mfo-knál már elvárja, hogy a díjat ne automatikusan az inflációval emeljék a biztosítók, hanem vizsgálják meg, azok arányosak-e a fedezettel, vagyis ne legyenek túlbiztosítva az ingatlanok pusztán azért, mert nagyot emelkedtek az árak.

Ezeket a biztosításokat ráadásul nem évente, hanem akár negyedévente is felmondhatják majd az ügyfelek.