Odacsapott az iOS 13 a reklámiparnak

apple iphone xs okostelefon eső smartphone rain
Aranyvasárnap is legyen kéznél az esernyő (Illusztráció).
Vágólapra másolva!
A mobilozók fele nem engedi a háttérben futó appoknak a GPS-koordináták lekérését.
Vágólapra másolva!

Óriási jelentőségű újítást hozott a szeptemberben kiadott iOS 13, az Apple mobileszközein futó operációs rendszer értesítéseket küld a felhasználóknak arról, hogy a GPS-adatokhoz való hozzáférési jogosultsággal rendelkező appok hányszor kérdezték le a koordinátáikat. Az értesítés két választási lehetőséget is kínál a mobilozóknak: továbbra is engedélyezhetik az adott appnak a korlátlan koordinátalekérést, vagy pedig megadhatják, hogy az app csak az előtérben futva tudja lekérni a földrajzi helyet.

Forrás: Apple

A kettő lehetőség közül sejthetően a másodikat szokták bejelölni a felhasználók, ez pedig hirtelen kirántotta a szőnyeget a földrajzi adataikat feldolgozó hirdetőcégek lába alól. Az appokon át szerzett földrajzi adatokkal üzérkedő Teemo szerint három éve a felhasználók még nem igazán tudták korlátozni földrajzi koordinátáik háttérbeli gyűjtését, így az appok közel 100 százalékos hatékonysággal tudták eltelefonálni a hirdetőiparnak ezeket az információkat.

Az arány mostanra drámaian leesett, gyakran a mobilozók fele sem járul hozzá a háttérbeli koordináta-halászathoz.

A helyzet természetesen a Google appjait is nagyban érintette, a cég szerint a felhasználók olyan 50 százaléka engedélyezi számára a háttérbeli helylekérdezést.

Persze a hirdetőcégek próbálnak kezdeni valamit a problémával, például újból nekiálltak használni az IP-cím alapján történő helymeghatározást. Ezt a felhasználók nem tudják letiltani, cserébe viszont szinte használhatatlan adatokat szolgáltat, rutinszerűek az akár több száz kilométeres tévedések is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!