Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hivatalos: Nem lesz áprilisban F1-es Kínai Nagydíj a koronavírus miatt

Forma-1, Kínai Nagydíj, rajt
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of China, Start, #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), #16 Charles Leclerc (MCO, Scuderia Ferrari Mission Winnow), 14.04.2019. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették a hetek óta várható döntést; a koronavírus miatt elhalasztják a 2020. április 17-19. között esedékes Forma-1-es Kínai Nagydíjat. A Liberty Media által kiadott közlemény szerint az érdekeltek mindent megtesznek annak érdekében, hogy alternatív dátumot találjanak, és várják, hogy minél hamarabb újra versenyt rendezhessenek Kínában.

A döntés azt jelenti, hogy az F1-es mezőny három nagydíjat teljesít 2020. március 15. és 2020. április 5. között Ausztráliában, Bahreinben és az új vietnami pályán, Hanoiban, majd 2020. május 3-án rendezik a következő futamot a visszatérő zandvoorti helyszínen, Hollandiában.

Áprilisban nem utazik a mezőny Kínába Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A versenyek szokatlan eloszlása befolyásolhatja a csapatok fejlesztési ütemtervét is, hiszen a felszabaduló egy hónap akár az autók komolyabb átalakítására is lehetőséget teremt, miközben az istállók az átfogó, 2021-es szabályváltozásokra is készülnek.

Noha a jogtulajdonos hajlik arra, hogy új dátumot találjanak a Kínai Nagydíjnak, a koronavírus megfékezésének időtávja egyelőre nem ismert és az augusztus kivételével 1-2 hetente következő nagydíjak sorában igen nehéz lesz jelentős átszervezés nélkül új dátumot találni. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy elmaradt egy nagydíj, akkor Bahrein maradt ki a sorból zavargások miatt.

Az idén valószínűleg egyáltalán nem lesz Kínai Nagydíj, áprilisban biztosan nem Forrás: AFP/Str

„Elkezdtük már latolgatni a vészforgatókönyveket, de amikor már kötöttek a dátumok, akkor eléggé tele van a naptár – mondta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója az Autosportnak a bakui BHMSE konferencián. – Nagyra értékeljük a kínai partnereinket, jó munkát végeztek és szépen növekedtünk Kínában, ezt mindenképpen szeretnénk fenntartani."

Carey elismerte, egyelőre nem tárgyaltak meg minden eshetőséget, de nehézkesnek érzi, hogy az idén új dátumot találjanak a Kínai Nagydíjnak. Hozzátette, a földrajzi és időbeli szempontból is közeli Vietnámi Nagydíj egyelőre nincs veszélyben, mert Kína határain túl kevés megbetegedésről számoltak be, de kijelentette, „valós időben" további lépéseket tesznek, ha ez szükséges.

Mindent egy helyen az Eb-ről