Megtámadtak Kabulban egy szikh szentélyt

terrortámadás Kabul szikh szentély
Kabul, 2020. március 25. Az afgán biztonsági alakulatok tagjai elvisznek egy sérültet a támadás helyszínéről Kabulban, ahol fegyveresek támadtak egy szikh szentélyre 2020. március 25-re virradóra. A támadók legkevesebb négy embert meggyilkoltak, és körülbelül 150 embert, nagyrészt nőket és gyerekeket túszul ejtettek. MTI/EPA/Dzsavid Kargar
Vágólapra másolva!
Fegyveresek támadtak egy szikh szentélyre Kabulban szerdára virradóra, huszonöt embert megöltek, legalább tizenötöt megsebesítettek. A terrorcselekmény elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Mind a 25 halott szikh hívő, és van köztük legalább egy gyerek is. Tárik Arján afgán belügyi szóvivő azt mondta, hogy

minden támadót megöltek, de nem részletezte, hogy mennyit.

Az afgán belügyminisztérium azt közölte, hogy a biztonsági erők és a támadók között tűzharc bontakozott ki. A Tolonews című afgán hírportál azt közölte, hogy a tűzharcban - amely alatt nyolcvan embert menekítettek ki a templomból - az afgán biztonsági erőket külföldi katonák is segítették.

Az afgán biztonsági alakulatok tagjai elvisznek egy sérültet a támadás helyszínéről. A támadók legkevesebb négy embert meggyilkoltak, és körülbelül 150 embert, nagyrészt nőket és gyerekeket túszul ejtettek Forrás: MTI/EPA/Dzsavid Kargar

A helyszínre érkezett Narendra Szing Halsza, az afgán parlament szikh képviselője is, aki újságíróknak azt mondta, a szentélyben főleg nők és gyerekek vannak.

Az Iszlám Állam volt az elkövető

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett, melynek fegyveresei ebben a hónapban már megtámadtak egy kabuli, síiták által szervezett emlékünnepséget, és több mint húsz embert megöltek.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége elítélte a támadást.

Zabihullah Mudzsáhid, a kormányellenes, fegyveres tálibok egyik szóvivője korábban Twitteren leszögezte:

nem ők az elkövetők.

A szunnita többségű Afganisztánban a szikhek - a síitákkal együtt - gyakran válnak diszkrimináció áldozatává. Két évvel ezelőtt az Iszlám Állam Dzsalálábádban követett el terrortámadást szikhek és hinduk ellen,

a merényletben 19-en vesztették életüket.

A szélsőséges tálib kormányzat idején sárga karszalag viselésére kötelezték őket, noha a rendelkezés betartását nem ellenőrizték. Az elmúlt években Afganisztán hindu és szikh közösségének nagy része Indiában keresett menedéket, a szikhek közül már csak körülbelül ezer maradt az országban.

Afganisztánban 2001 óta vannak jelen a NATO csapatai. A szervezet jelenleg 16 ezer katonát állomásoztat az ázsiai országban, akiknek a feladata a terrorizmus elleni harc, ezen belül az afgán biztonsági erők kiképzése.