Előbb 10-est kapott a Fradi elleni meccsen, majd jött a metrófogantyú

Hegedűs Péter Haladás futballkapus
Budapest, 1983. október 1. Egy metrófogantyúval megdobták a Haladás kapusát, Hegedűs Pétert a (j2) Ferencváros-Haladás VSE labdarúgó-mérkőzésen az Üllői úton. A szombathelyi játékost Török Péter edző (b2) és a csapatkapitány Vörös Csaba (j1). A mérkőzés 2:2 állásnál szakadt félbe. Ez lett a hivatalos végeredmény is, mert a vizsgálat nem állapította meg egyértelműen, hogy a sérülést a bedobott tárgy okozta. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
38 évvel ezelőtt, 1982. április 10-én a Haladás labdarúgócsapata az egész bajnoki idény egyik legnagyobb meglepetését okozva 1-0-ra nyert a Ferencváros otthonában az Üllői úton. Ez volt az a mérkőzés, amelyen a Népsport szakírója 10-es osztályzattal jutalmazta a szombathelyi kapus, Hegedűs Péter teljesítményét. A következő idényben újra a Haladás kapusa lett a főszereplője az FTC-Haladás mérkőzésnek, mert azon az összecsapáson metrófogantyút dobtak a kapus felé. Hogy aztán az eszköz eltalálta-e a sportolót, vagy sem? Olvassák el cikkünket, minden kiderül a legendás esetről.

1982. április 10. szombat

A 28. fordulót rendezték meg a labdarúgó NB I 1981-82-es szezonjából. A tabella elején óriási volt a tömörülés. Az élmezőny a forduló előtt így festett:

1. Rába ETO 37 pont
2. Videoton 37 pont
3. Ferencváros 36 pont
4. Ú. Dózsa 36 pont

A Haladás ekkor a 12. helyen állt a bajnokságban, ekkor következett a Fradi elleni idegenbeli mérkőzésük. Totónyelven szólva ezt akkor országos egyesnek nevezték. Az esti - villanyfényes - meccsen a következő összeállításban kezdtek a csapatok.

Ferencváros: Zsiborás - Jancsika, Beles, Rab - Nyilasi, Takács, Ebedli, Koch - Szabadi, Szokolai, Pogány.
Haladás: Hegedűs - Horváth, Király, Fitos, Preszeller - Szarka, Tar, Vörös, Hegyi - Szabó, Garics.

A 7. percben úgy tűnt, hogy Fradi-fieszta lesz a meccsből. Maczkó játékvezető a Pogány ellen elkövetett szabálytalanság miatt tizenegyest ítélt a hazai együttes javára. Pogány végezte el a büntetőt, de a kapufára rúgta a labdát.

Innetől következett a Hegedűs-show.

Csak azokat a helyzeteket és védéseket soroljuk fel, amelyeket az újság is megírt.

  • 20. perc: Ebedli beadása után Hegedűs kivetődve mentett.
  • 22. perc: Koch beverekedte magát a 16-oson belülre, Hegedűs kifutott és lábban hárított.
  • 32. perc: Pogány 14 méterről nagy lövést küldött a kapura, Hegedűs kezéről a lécre vágódott a labda.
  • 38. perc: Koch két csellel átkígyózott a védőkön, de Hegedűs elé vetődött és a labda kipattant róla.
  • 39. perc: Ebedli lövését hasonló bravúrral hárította, mint egy perccel korábban Koch helyzeténél.
  • 53. perc: Ebedli 6 méterről leadott fejesét a gólvonalon fogta meg Hegedűs.
  • 61. perc: Jancsika nagy szóló után a 11-es pontig vezette a labdát. Hegedűs eléugrott, a Fradi játékosa át akarta emelni a kapus felett a labdát, de Hegedűs valahogy szögletre ütötte azt.
  • 66. perc: Mörtel lövését spárgázta ki Hegedűs.

A 79. percig volt 0-0 az állás, ekkor Szabó megszerezte a meccs egyetlen gólját, amely a győzelmet jelentette a Haladásnak.

A Népsport szakírója, Németh Gyula 10-es osztályzatot adott a szombathelyi kapusnak - nagyon nem is tehetett mást.

Török Péter, a Haladás edzője élete egyik legboldogabb napjának nevezte 1982. április 10-ét. Novák Dezső, a Fradi edzője szerint könnyen lehet, hogy itt vesztette el a bajnokságot a zöld-fehér csapat. (Az aranyérmet amúgy a Rába ETO nyerte meg.)

Ebedli Zoltán (k, Ferencváros) hiába rohamozta Hegedűs Péter kapuját. (A kép nem a Fradi-Haladás meccsen készült) Forrás: MTI/Németh Ferenc

Érdemes felidézni, hogyan nyilatkozott erről a meccsről Hegedűs Péter: "Amikor a 61. percben Jancsika kiugrott, elhűlt bennem a vér. Mindenkit maga mögött hagyott már, nem volt más lehetőségem, kiugrottam a kapuból.

Repült a metrófoganytú

Itt és most akár véget is érhetne a retrosport naptár mai fejezete. Hogy mégsem ér véget, annak egyetlen oka van: a soron következő Fradi-Haladás meccs (1983. október 1.) az NB I egyik legnagyobb botrányát hozta. Ez volt az a mérkőzés, amelyen 2-2-es állásnál a közönségből valaki metrófogantyút vágott Hegedűs Péter felé.

Büki játékvezető félbeszakította a meccset.

A második félidőben Hegedűsnek a Nagyvárad tér felé eső kapuban kellett védenie - pont a Fradi tábor előtt. Ráadásul a mérkőzés előtt a Fradi a tabella utolsó helyén állt.

"Az ellenfél kapusát, különösen a vidékieket, <> rigmussal üdvözölték, és potenciális célpontnak tekintették.

nyilatkozta az emlékezetes esetről 2008-ban Hegedűs Péter. "Lenéztem a fűbe, akkor láttam, hogy jó nagy öntöttvas eszköz hever ott, nem akartam belegondolni, hogy mi van, ha tényleg telibe talál.

Egy metrófogantyúval megdobták a Haladás kapusát Hegedűs Pétert, a Ferencváros-Haladás VSE labdarúgó-mérkőzésen az Üllői úton Forrás: MTI/Németh Ferenc

2-2 volt az eredmény, bevillant, hogy megint odacsaphatunk a Fradinak.

Nem kellett a mieinket félteni, három kimondottan jó dumás emberünk, Szabó Feri, Hegyi és Dobány kezelésbe vette a játékvezetőt és az ellenfelet. Dobány már a paragrafusokat is sorolta, hogy minek, mi lesz a következménye, én pedig ott feküdtem a földön, felettem pedig ment a nemzeti csúcs."

A mérkőzést vezető Büki László így idézte fel az eseményeket:

A pálya közepén várakoztunk, a közönség tüntetett. Havasi Mihály, a Fradi technikai vezetője azt mondta, hogy nehéz dolgunk lesz, ha ezt most félbeszakítjátok. Nem tehettem mást, lefújtam, majd többoldalas jelentést készítettem. Büszke vagyok rá, hogy olyan alaposra sikeredett, hogy nem is kellett a fegyelmi tárgyalásokra Budapestre utaznom."

Adjuk át végül a szót újra Hegedűs Péternek. "Bárki, bármit mond, volt alapja az esetnek. Ennyi erővel egy tekegolyót is bedobhattak, akkor lehet, hogy nem beszélgethetnénk.

A szombathelyi játékost Török Péter edző (b2) és a csapatkapitány Vörös Csaba (j1) kisérte az öltözőbe Forrás: MTI/Németh Ferenc

Sokáig elkísért az eset, sokaknak még most is az ugrik be, hogy én vagyok a metrófogantyús kapus, kicsit mintha mellékes lenne, hogy 12 évig, 300 NB I-es meccsen védtem, és voltam válogatott kerettag is.

A nyilatkozatokat tehát egy 2008-as újságcikkből idéztük fel. Később a FourFourTwo a következőket írta az esetről: "A masszőr a táskájában lévő ollóval akkorát vágott „Hege" füle mögé, hogy attól a kapus tényleg majdnem elájult, a meccs félbeszakadt, az MLSZ 2–2-vel írta jóvá az eredményt, a Fradi pedig két bajnokiját is Budapesstől távol rendezhette meg. Hegedűst évekig Fogantyú Péternek hívta az Ülli úti lelátó."

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg. A nyilatkozatokat a VAOL cikkéből idéztük.