Japán lehet a járvány legnagyobb gazdasági áldozata

japán jen bankók
31042688 - selective focus on heap of japanese yen banknotes
Vágólapra másolva!
A japán gazdaság teljesen megroppanhat a koronavírus-járvány miatt, mivel a szigetország már eddig is komoly bajban volt. Egy elemzői vélemény szerint a járvány csupán az „utolsó csapást" jelenti Japán számára.
Vágólapra másolva!

Súlyos és mély recesszióba csúszhat a japán gazdaság, ahogy a már eddig is meglévő problémákat még a koronavírus gazdasági hatásai is tetézik – mondta a CNBC-nek Jun Saito, a Japan Center for Economic Research (JCER) elemzője.

A japán gazdaság ugyanis már 2018 második fele óta folyamatosan lassul, és a negatív hatásokat csak fokozta az USA és Kína között kialakult kereskedelmi háború, valamint a forgalmi adó 2019 októberi megemelése.

Saito szerint mindezek után a koronavírus lehet az utolsó csapás a japán gazdaságnak, aminek következtében a szigetországra komoly zuhanás vár. Ezt elsősorban a keresleti és a kínálati oldal felől érkező sokkhatás együttese eredményezi.

Ráadásul, ha mindez nem volna elég, az idei tokiói olimpia elhalasztása is fokozza a negatív nyomást a szigetország gazdaságán – tette hozzá az elemző.

Súlyos recesszióba csúszhat a japán gazdaság Forrás: Origo

Saito kiemelte, jelenleg Japánban nem a gazdaság élénkítésére van szükség, hanem arra, hogy a vezetés megakadályozza az egyenes vonalú gazdasági mélyrepülést. Az elemző szerint van néhány konkrét terület, ahol sürgős támogatásra volna szükség.

Az első terület az egészségügy, illetve a koronavírus elleni vakcina-fejlesztés – előbbi esetében fontos volna, hogy a szektor kellő támogatást kapjon, hogy megfelelően tudjon tovább működni. Másfelől égető szükség volna azok támogatására, akik most a válság miatt elveszítik az állásukat. Végül pedig a kis- és közepes vállalkozásoknak is jelentős pénzügyi segítségre van szükségük, mivel ezek a kisebb méretű cégek kerülhetnek most veszélybe.

Az elemzői vélemény aztután látott napvilágot, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök bejelentette, összesen 39 000 milliárd jen (357 milliárd dollár) értékű gazdaságélénkítő csomaggal akarják támogatni a szigetországot.

Ez azonban csak a része volna egy ennél is nagyobb, összesen 108 000 milliárd jenes nagy csomagnak, amely a japán GDP nagyjából 20 százalékának felelne meg.

Noha az elemzők elismerik, hogy a GDP 20 százalékát kitevő élénkítő csomag hatalmas, sokan szkeptikusak a részletekkel kapcsolatban.