Május elejére újraindulna Románia legnagyobb autógyára

Dacia Lodgy
Vágólapra másolva!
Az Automobile Dacia, Románia legnagyobb autógyártó vállalata, április 21-én és május 4-én indítaná újra a termelést a Pitesti melletti mioveni gyárában - jelentette be a cég vezetése.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a vállalat április 21-én (a húsvétot követő hét keddjén) indítja újra a gyártást a szerelő- és alvázgyárában 250 és - egy másik részlegben - 190 alkalmazottal, akik önként vállalkoznak erre. Aztán május 4-től már az autógyár teljes kapacitással dolgozna.

A társaság az alkalmazottait arról tájékoztatta, hogy új szabályokat vezettek be a gyárban a koronavírussal való fertőzés elkerülése érdekében.

Május 4-re visszaállna a teljes termelésre a Dacia autógyár Romániában Forrás: Origo

A Renault Dacia, amely a francia Renault csoport tagja, március 19-én függesztette fel a működését, néhány nappal azután, hogy az országban rendkívüli helyzetet hirdettek ki a járvány miatt. A felfüggesztett időszakra az alkalmazottak a munkaszerződésük szerinti alapbérük 85 százalékát kapják.

Egy másik romániai autógyártó, a Craiovai Ford gyár ugyancsak március 19-én állította le a gyártási tevékenységet, és a Ziarul Financiar román lap szerint

várhatóan május elején ez a gyár is folytatja a gyártást.

Mivel az autóipari gyártók egész Európában felfüggesztették a tevékenységüket, a romániai gépjármű-alkatrészek gyártói is ugyanerre kényszerültek, alkalmazottaikat pedig kényszerszünetre küldték.

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt Romániában jelenleg több mint egymillió munkaszerződést függesztettek fel, ezek többségében az állam átvállalja a kieső munkabéreket.

Forrás: Románia-insider.com